Αλεξιάδης: Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ το 2015

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Oι δημοσιονομικές ανάγκες δεν επιτρέπουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2015 κατά συνέπεια οι όποιες αλλαγές θα επέλθουν το 2016 και θα επικεντρωθούν στην αύξηση της φορολόγησης σε μεγάλες περιουσίες, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης. 

Όπως εξήγησε ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει δυο φόρους και οι αλλαγές εξετάζονται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των αδήλωτων ταμειακών μηχανών για τις οποίες όπως είπε υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής φοροτεχνικών. Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο υπογράμμισε επείγει η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, κάτι που θα μπορούσε πιλοτικά να εφαρμοσθεί σε τουριστικές περιοχές και νησιά.

Φορολόγηση αγροτών

 

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας των αγροτών ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και διορθώσεις, αλλά με προσοχή για να μην χτυπήσουν την πρωτογενή παραγωγή. Παραδέχθηκε ότι το θέμα συζητείται με τα κλιμάκια των θεσμών και διευκρίνισε ότι θα εφαρμοσθούν τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, είπε, ότι έχει γίνει σχεδιασμός ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τα ακριβά ξενοδοχεία και να επεκταθούν μέχρι και την τελευταία καντίνα.

Δίνοντας μια εικόνα για το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά είπε ότι από τους ελέγχους που έκαναν το τελευταίο Σαββατοκύριακο 600 εφοριακοί σε 1.600 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι το 23% φοροδιέφευγε.

Ο αναπληρωτής υπουργός κάλεσε τους φορολογούμενους να καταγγείλουν στο υπουργείο Οικονομικών φαινόμενα διαφθοράς.

Ενίσχυση προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών ώστε να αξιοποιηθεί στον έλεγχο

Τόνισε ότι θα προωθηθεί ρύθμιση για να παραμένουν οι εφορίες κλειστές κάποιες μέρες της εβδομάδας ώστε οι υπάλληλοι να αξιοποιούνται στον φορολογικό έλεγχο.

Χρειάζεται ωστόσο να ενισχυθεί το προσωπικό του υπουργείου υποστήριξε, προσθέτοντας ότι θα διακοπούν οι αποσπάσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε άλλα υπουργεία. «Αυτή τη στιγμή έχουν αποσπασθεί 300 άτομα από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλες υπηρεσίες» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο υπουργείο Οικονομικών μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν στον έλεγχο, θα ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε ότι θα γίνει αγορά 4 φορτηγών με X-ray προκειμένου να αξιοποιούνται στους ελέγχους. Όπως είπε κανένα τελωνείο της χώρας δεν διαθέτει σύστημα ελέγχου με ακτίνες X-ray, ενώ όλες οι γειτονικές χώρες είναι εξοπλισμένες με αυτό.

Ανέφερε δε ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα η Βουλγαρία διαθέτει 35 τελωνειακούς με μηχάνημα Χ-ray, ενώ η Ελλάδα διαθέτει 6 τελωνειακούς και χωρίς μηχάνημα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία.

Εξοικονόμηση δαπανών από ενοίκια

O T. Aλεξιάδης αναφερόμενος στο ποσό που καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών σε ενοίκια δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια μεγάλης εξοικονόμησης καθώς το ΥΠΟΙΚ καταβάλει σήμερα για τη στέγαση των υπηρεσιών του 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στην συνέντευξη Τύπου δεν παρέστη η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους θεσμούς.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here