Αλχημιστές, εχθροί ορκισμένοι της προσβασιμότητας

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Γυναίκες με αναπηρία, μια από τις πλέον παρεμβατικές (διαδικτυακά και όχι μόνο) ομάδες, εκ μέρους τους η κυρία Βάσω Κοφινάκου παραθέτει μερικές (μόνο) από τις ουκ ολίγες αλχημείες ψευδό-προσβασιμότητας των νεοελλήνων.

Καλή σας ανάγνωση:

– Σε πολύ γνωστό εμπορικό κέντρο, εφαρμόζουν το νόμο για τις υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία βάζοντάς τες όλες στο -3 υπόγειο επίπεδο, το οποίο όμως δεν είναι ανοικτό για το κοινό όλες τις ώρες της ημέρας, παρά μόνο σε ώρες αιχμής. Φυσικά συγχρόνως και δεν υπάρχει πουθενά ενημερωτική πινακίδα.

– Φτιάχνουν άχρηστες ράμπες – σκοτώστρες στις εισόδους δημόσιων κτιρίων (π.χ ΙΚΑ Καλλιθέας στη Σκρα και πολλά άλλα φυσικά) και σε κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, πλατείες, κ.ά).

– Βάζουν πυκνά κολωνάκια στις εισόδους των στοών μεγάλων κτιρίων (π.χ, στοά στην Πανεπιστημίου 25 – 29) και σε εισόδους πλατειών και πάρκων (δήθεν μου για να μην περνάνε μηχανάκια) έτσι όμως εμποδίζουν τη δική μας πρόσβαση.

– Βάζουν σε πρώην προσβάσιμες εισόδους τραπεζών και άλλων κτιρίων, νέες εισόδους ασφαλείας μικρότερων διαστάσεων από αυτές που πρέπει και δεν χωράνε αμαξίδια ή μύλους ασφαλείας – περιστροφικές μπάρες, δίχως να φροντίζουν να υπάρχει (έξω από το σήμα ΑμεΑ) μια πραγματική άλλη προσβάσιμη είσοδος. Ακόμη και αν υπάρχει 2η είσοδος είναι πάντα κλειδωμένη και ή δεν έχει κουδούνι ειδοποίησης ή αν έχει δεν το ακούει κανείς ή ακόμη χειρότερα δε βρίσκουν το κλειδί γιατί ο υπάλληλος που ξέρει που είναι έχει άδεια.

– Super Market και άλλα μεγάλα μαγαζιά με πολλά επίπεδα, που δεν έχουν ανελκυστήρες για τους πελάτες και μας εξυπηρετούν οδηγώντας μας να χρησιμοποιήσουμε, με συνοδεία υπευθύνων που αναζητούμε, ανελκυστήρες εμπορευμάτων, περιμένοντας πολλές φορές να τους αδειάσουν πρώτα, ή και ανελκυστήρες αυτοκινήτων (όπως π.χ σε σουπερμάρκετ γνωστής αλυσίδας στην Βουλιαγμένης), με μεγάλη καθυστέρηση φυσικά

– Σε ΚΕΚ, ΙΕΚ, κλπ που υποτίθεται ότι ελέγχονται αυστηρά πριν την άδεια λειτουργίας τους, τοποθετούν αναβατόρια με καρεκλάκι και όχι πλατφόρμας – όπως ο νόμος ορίζει ή ακόμα χειρότερα κάνουν κατάθεση βεβαίωσης παραγγελίας γι αυτά και ποτέ δεν ξανά ελέγχονται για να επιβεβαιωθεί η εγκατάστασή τους.

– Θέατρα και λοιποί χώροι πολιτισμού, ακόμη και δημόσιοι, που έχουν «δωρεάν είσοδο» ή κάνουν έκπτωση στους ΑμεΑ, αλλά δεν έχουν καν προσβάσιμη είσοδο για όλους, σκαλιά παντού, καλά δε συζητάμε καν για προσβάσιμη τουαλέτα – κοροϊδία;

– Ιατρικά εξεταστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης, που δεν έχουν πρόσβαση ή έχουν από το χώρο πάρκινγκ που όμως δεν είναι πάντα ανοικτός.

-Πολυκατοικίες με άδεια μετά από το 1984, που επιβάλλεται από τον Γ.Ο.Κ. η προσβάσιμη είσοδος, αλλά κατά την κατασκευή φύτρωσαν καναδυό σκαλάκια στον αύλειο χώρο ή στην είσοδο, κάγκελα και ζαρντινιέρες και η πρόσβαση πια είναι απαγορευτική. Όμως ηλεκτροδοτήθηκαν με βεβαιώσεις κάποιων που έλεγαν ότι όλα είναι σύμφωνα με την άδεια.

– Δίνονται βεβαιώσεις μηχανικών και επιχειρηματιών σε φακέλους για την άδεια λειτουργίας νέων χώρων συνάθροισης και εξυπηρέτησης κοινού, όπου δηλώνουν ότι ως το 2020 θα είναι προσβάσιμοι, ΘΑ τους φτιάξουν δηλαδή, δίχως όμως να παίρνουν και την άδεια λειτουργίας μέχρι τότε, να λήγει τότε ώστε για την ανανέωσή της να επανελεγχθούν.

Και πολλές, πάρα πολλές ακόμα οι πονηριές που οι παραβάτες χρησιμοποιούν ώστε να ξεφύγουν από το γράμμα του νόμου, να τον παρακάμψουν…

Περιγραφή φωτογραφίας: Σε μια πλατεία έχουν τοποθετηθεί κάγκελα κατά μήκος ενός μεγάλου κοινόχρηστου ανοίγματος που υπήρχε η «ελεύθερη διαδρομή» προς αυτήν. Τα κάγκελα αποτελούνται από τρία τμήματα. Το δεξί και το αριστερό τμήμα έχουν το καθένα σχήμα «ξαπλωμένο Γ» και είναι τοποθετημένα αντικριστά και το μεσαίο είναι ένα Π σε μικρή απόσταση από τα Γ, τοποθετημένο παράλληλα σε αυτά και σαν «καπάκι» προς αυτά. Έτσι δημιουργούνται δύο δαιδαλώδεις διαδρομές που η είσοδος στην πλατεία είναι απαγορευτική σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα (χρήστες αμαξιδίων, ανθρώπους με πρόβλημα όρασης, γονείς με βρεφικά – παιδικά καροτσάκια, μεταφορείς, ανθρώπους με βοηθήματα για την κίνησή τους, υπέρβαρους, κ.ά)

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here