Σεπτέμβριος 2018- Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ: «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια» (βίντεο)

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συμβολική πορεία (memory walk) προς το Ζάππειο θα πραγματοποιήσει στις 23 Σεπτεμβρίου η Εταιρεία Altzheimer Αθηνών με κεντρικό σύνθημα «Ανοίγουμε δρόμο για κοινότητες φιλικές προς την άνοια».

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα Αλτσχάιμερ με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή της κοινωνίας στο σύνολό της. Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια.

Είναι κοινότητες στις οποίες τα άτομα με άνοια έχουν καλή ποιότητα ζωής, ζουν όσο το δυνατό πιο ανεξάρτητα , αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινότητας, αντιμετωπίζονται από όλους με σεβασμό και κατανόηση και έχουν την απαραίτητη πρακτική υποστήριξη και έμπρακτη συμπαράσταση στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η διασφάλιση ότι οι συµπολίτες µας µε άνοια έχουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και σωστή αντιµετώπιση στη γειτονιά ή την περιοχή όπου ζουν, σε καταστήµατα εµπορικού χαρακτήρα, σε δηµόσιες υπηρεσίες, σε µέσα µαζικής µεταφοράς και χώρους αναψυχής, τους επιτρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα δικαιώµατά τους ως ενεργοί πολίτες για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα.

Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας. Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήµερα από άνοια και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί δραµατικά στο µέλλον. Η καθηµερινότητα για όλους αυτούς τους συµπολίτες µας είναι µια πορεία στο άγνωστο.

Γι αυτό η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Ανοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, νευρολόγος –ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, καλεί  όλους μας να γίνουμε μέρος της προσπάθειας , να πάρουμε μέρος στην πορεία και να κινητοποιήσουμε και τους γύρω μας να συμμετέχουν.

Ας γίνουμε μια κοινότητα φιλική προς την άνοια. Γιατί κοινότητα σημαίνει αρμονική συνύπαρξη, ευθύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Παρατηρητήριο για την Ανοια έχει 38 οργανώσεις Αλτσχάιμερ σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν 8 νέα Κέντρα Ημέρας στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ 5 νέα Ιατρεία Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία και 2 Μονάδες τελικού σταδίου για άτομα με άνοια υλοποιούνται άμεσα μέσω των Περιφερειακών ΠΕΠ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here