Α.Τσίπρας: Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα, κοντά σε συμφωνία αλλά με ρύθμιση χρέους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα, είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ενημερώνοντας τη Βουλή και κάλεσε τον ελληνικό λαό να «είναι περήφανος για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αλλά και ήσυχος γιατί η προσπάθεια της θα φέρει καρπούς».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η μόνη σοβαρή διαπραγματευτική γραμμή για βιώσιμη λύση διότι πρώτον σέβεται την λαική εντολή αλλά και τους κοινούς κανόνες της νομισματικής ένωσης».

«Δεύτερον και ίσως σημαντικότερο», πρόσθεσε, «διότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, αντέξαμε,  διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό. Και πλέον μετά και την χθεσινή απόφαση για μεταφορά πληρωμών στο τέλος του μήνα, είναι σαφές  ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Και ο χρόνος λιγοστεύει για όλους».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον εξέπληξε δυσάρεστα η πρόταση  των δανειστών τις οποίες χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές. «Αποτελούν οπισθοχώρηση από όσα είχαμε συζητήσει στις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ που θα αποσυρθεί σύντομα», υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε:

«Η εισήγηση που παρέδωσε ο Γιούνκερ εκ μέρους των θεσμών, με εξέπληξε δυσάρεστα. Η πρόταση δε λάμβανε υπόψιν το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαπραγμάτευσης στο Brussels Group. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν κατανοούν ότι μετά από 5 χρόνια μνημονίου θα υπήρχε βουλευτής στην Ελλάδα που θα ψήφιζε την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος. Αν κάνω λάθος διαψεύστε με. «.

Οι προτάσεις των δανειστών είναι μη ρεαλιστική, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτές. Ό,τι κερδίζεται από τα χαμηλά πλεονάσματα, χάνεται από την επίθεση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρόταση ελπίζω να είναι διαπραγματευτικό τρικ που σύντομα θα αποσυρθεί. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης, αν μας καλεί να αποδεχθούμε την πρόταση των 3 θεσμών ή αν συντάσσεται εναντίον της πρότασης.

», σημείωσε με νόημα.

Προυπόθεση βιώσιμη λύσης η διευθέτηση του χρέους

Αναλύοντας το ελληνικό σχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε η αποδοχή του προυποθέτει και μια ουσιαστική λύση στο θέμα του χρέους και όχι μια απλή  αναφορά υπόσχεσης σε μια απόφαση του Eurogroup.

Κανείς στην Ευρωπη δεν θέλει αβεβαιότητα. Χρειαζόμαστε μια λύση οριστική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια συμφωνια που θα τελειώνει τη συζήτηση εξόδου Ελλάδας, θα βάζει τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα και θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε.

Διεκδικούμε μια συνολική συμφωνία-λύση για την Ελλάδα για να μην  συνεχισθεί το θέατρο σκιών, είπε.

Ανήθικος ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός

Μιλώντας για τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό της χώρας, υπογράμμισε πως «δεν είναι νομικό ή μόνο πολιτικό ζήτημα. Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μιας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης που συγκρούεται με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Δεν φαντάζομαι ότι θα είναι πολλοί περήφανοι στην Ευρώπη γι αυτό», είπε.

Και τόνισε, χειροκροτούμενος:

«Αν δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν ένα λαό, να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι απειλή αλλά απλή διαπίστωση. Αρκεί να συνομιλήσει κανείς με απλούς ανθρώπους, οι οποίοι μας ζητούν να μην υποχωρήσουμε από δίκαια αιτήματα,  να μην υποχωρήσουμε στις παράλογες εκβιαστικές απαιτήσεις δανειστών».

Επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τέλος ότι με την συμφωνία επιδιώκεται η ρύθμιση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η αναδιανομή εσόδων και βαρών, να μην περικοπούν μισθοί-συντάξεις και να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις-συμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Οσον αφορά μάλιστα το τελευταίο, ανακοίνωσε εν μέσω χειροκροτημάτων, ότι ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας(ILO) και σύντομα θα έρθει να νομοθετηθεί στη κυρίαρχη ελληνική Βουλή, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός προκαταλαμβάνει εν μέρει τους θεσμούς στο ζήτημα αυτό, αν και όπως διαφαινόταν από τις μέχρι τώρα συζητήσεις υπήρχε μια ανοχή και μια κατά αρχήν συμφωνία για επανεξέταση του ζητήματος αυτού.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here