Αλ. Τσίπρας στη Βουλή: Σε βέρτιγκο και πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κατάσταση είναι πράγματι δραματική. Έχουμε κάθε μέρα εκατόμβη νεκρών στα δημόσια νοσοκομεία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία βλέπει την «υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές».

«Όμως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε και επισήμανε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «η αίσθηση που μας δίνετε και για την οικονομία αλλά και κυρίως για την ανθρώπινη ζωή, η αίσθηση που δίνετε ως κυβέρνηση είναι ότι βρίσκεστε σε vertigo, σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».

«Να μην νομίζετε κι εσείς και οι υπουργοί σας ότι απευθύνεστε σε κρετίνους. Να έχετε στοιχειώδη ενσυναίσθηση για ό,τι περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα. Πολλοί συμπολίτες μας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και υπουργοί σας να πανηγυρίζουν» είπε σε έντονο τόνο

Αναφορικά με τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «νομίζουν πως απευθύνονται σε πολίτες χαμηλής νοημοσύνης» και επισήμανε πως «ο πιο κοντινός σας, ο κ. Γεραπετρίτης, είπε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Στοιχειώδης νοημοσύνη και ενσυναίσθηση χρειάζεται. Τι συμπεριφορά είναι αυτή;».

«Εσείς κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας τις καλύπτετε; Τις συμμερίζεστε;» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «αυτό που θα σας ζητούσα είναι να ασχοληθείτε έστω και λίγο με την ουσία και όχι με την επικοινωνία και να μην μας κοροϊδεύετε. Πόσο πια θα μας κοροϊδεύετε;».

«Λέτε ότι θα καλύψετε τις θέσεις των επικουρικών που είναι στις ΜΕΘ. Το ίδιο πράγμα κάνετε. Αρα η τυμπανοκρουσία η χθεσινή ποιους αφορά; 10 -15 επιπλέον ανθρώπους; Όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία.» συμπλήρωσε. Πέρα από τους εντατικολόγους επικουρικούς ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Με τους άλλους γιατρούς τι θα γίνει; Με αυτους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον covid;»

«Δημιουργείτε δύο ταχύτητες, περισσότερες ανισότητες αντί να λύνετε προβλήματα. Κι αυτό κάνατε και με το να έρχονται ιδιώτες γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». «Οι παρεμβάσεις που κάνετε μόνο για το θεαθήναι, για την επικοινωνία, για να γράψουν τα σάιτ και τα ΜΜΕ που έχουν αδρά επιδοτηθεί από την λίστα Πέτσα».

«Όλα τα κόμματα καταθέτουν προτάσεις. Δεν επιδείξαμε την ανευθυνότητα που δείξατε εσείς που με 30 νεκρούς από τη γρίπη. 100 νεκρούς την ημέρα έχουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα των υγεινομικών,

Επισήμανε δε πως «το 2021 είναι λιγότερες οι δαπάνες για την Υγεία», ενώ προσέθεσε πως «λένε τα παπαγαλάκια τα δημοσιογραφικά και τιτιβίζουν και πολλοί σε αυτή την αίθουσα “τι κάνατε εσείς”. Εμείς σε συνθήκες σκληρής επιτήρησης κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ. Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ κατά 120 χωρίς να υπάρχει πανδημία. Εσείς ούτε μία κλίνη δεν οικοδομήσατε σε ΜΕΘ μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία. Και τώρα παίζετε με τους αριθμούς. Αλλά το θέμα είναι πως όσες κλίνες και αν υπάρξουν, αν δεν στελεχωθούν με γιατρούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

«Το μισθολόγιο των γιατρών είναι κρίσιμο» είπε εξ άλλου, ενώ μίλησε για ακόμα μια «λαθροχειρία», καθώς «η χώρα μας είναι προτελευταία σε δαπάνες για την Υγεία μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δίκτυα δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και οι σχετικές γραμμές SOS ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ικανοποίηση που το αναγνωρίζει ο νυν πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.

H απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη: «Θα μπορούσατε σήμερα να δείξετε σεμνότητα και ταπεινότητα, κ. Μητσοτάκη»

Με ένα ανέκδοτο ξεκίνησε την δευτερολογία απάντησή του στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Σας πήρε είκοσι λεπτά για να πείτε ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης και για να καλύψετε τους υπουργούς σας, τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Γεωργιάδη… Υπάρχει το γνωστό ανέκδοτο. Ο πρωθυπουργός που αποχωρεί αφήνει στον διάδοχό του τρεις επιστολές. Στις πρώτες δυσκολίες ανοίγει την πρώτη που γράφει “ρίξ’ τα στον προηγούμενο”. Στις επόμενες δυσκολίες ανοίγει τη δεύτερη που γράφει “ρίξ’ τα στον υπουργό”. Η τρίτη και τελευταία γράφει “ετοίμασε τρεις επιστολές”. Εσείς κ. Μητσοτάκη είσαστε στο πρώτο στάδιο, φταίνε οι προηγούμενοι. Οσονούπω έρχεται ο ανασχηματισμός -θα τα ρίξετε στους υπουργούς σας. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο στάδιο».

Συνεχίζοντας είπε ότι «θα μπορούσατε σήμερα να δείξετε σεμνότητα και ταπεινότητα. Να πείτε για τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι έκανε λάθος, σε όλους συμβαίνει, θα μπορούσατε να πείτε ότι του ξέφυγε… Φανταστείτε τι θα γινόταν αν σε μία από τις τραγωδίες που αντιμετωπίσαμε εμείς, πανηγυρίζαμε όπως ο κ. Γεωργιάδης (είπε ότι οι νεκροί στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότεροι από την Πορτογαλία), που τον καλύψατε… Πείτε σε εκείνους τους δημοσιολόγους, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, που είπαν ότι έκανε λάθος ο κ. Γεραπετρίτης ή ότι δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης η δήλωσή του, ότι φταίτε εσείς. Εγώ δεν το είπα, δεν σας κατηγόρησα, το είπατε εσείς». Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την δευτερολογία του επισημαίνοντας ότι στις προτάσεις που κατέθεσε τόσο για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας όσο και για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση, δεν του απάντησε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε τις τέσσερις τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε: «Δεν βρήκατε ούτε ένα λεπτό για να απαντήσετε γιατί δεν θα τις δεχτείτε. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κ. Μητσοτάκη. Θα μας κρίνει όλους ο λαός που μας παρακολουθεί».

* * *

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here