Αλ. Τσίπρας από το Βερολίνο: Κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά την χθεσινή (Παρασκευή) παρέμβασή του στην τακτική συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών στο Βερολίνο, όπου συμμετείχε ως προσκεκλημένος παρατηρητής. Υπογράμμισε δε ότι «οι συντηρητικοί αντιμετωπίζουν την πανδημία ως ένα διάλειμμα για επιστροφή στις συνταγές της αποτυχίας»

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε κατά την παρέμβασή του ότι προέρχεται από άλλη πολιτική οικογένεια (της Αριστεράς), ωστόσο, πρόσθεσε, «βρίσκομαι εδώ γιατί πιστεύω ότι είναι η στιγμή όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να ενισχυθούν, να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις. Και αυτή η συνεργασία είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης».

Πρόσθεσε δε ότι «οι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θέλουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία απλώς ως ένα διάλειμμα για να γυρίσουμε στις δικές τους αποτυχημένες συνταγές. Αλλά δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στο παρελθόν».

Να μη μείνουμε στις συνταγές του χθες

Επισήμανε ότι για πρώτη φορά «χάρη – σε μεγάλο βαθμό – και στη συνεισφορά των προοδευτικών δυνάμεων, του Όλαφ Σόλτς, του Πάολο Τζεντιλόνι, του Αντόνιο Κόστα και άλλων, έγιναν σημαντικά βήματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης». Επικαλούμενος το γενικότερο πλαίσιο σημείωσε ότι«είναι η στιγμή να επανέλθουμε στις αξίες και τις αρχές μας. Βλέπουμε πώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενισχύσει την κοινωνική του πολιτική και τις δημόσιες επενδύσεις ενώ αυξάνει τη φορολογία του πλούτου και ταυτόχρονα τον κατώτατο μισθό. Η Ευρώπη δε μπορεί να μείνει πίσω στις συνταγές του χθες».

Δημόσια υγεία και κλιματική κρίση τα επείγοντα ζητήματα

«Την τελευταία δεκαετία και ειδικά με την πανδημία έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ πόσο ανάγκη έχουμε ένα ισχυρό σύστημα υγείας. Πόσο σημαντικό είναι να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», επισήμανε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε:

«Είδαμε πώς η οικονομική και μετά η υγειονομική κρίση έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους και άρα πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Είδαμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο στην Τουρκία και τη Λευκορωσία αλλά επίσης μέσα στην ΕΕ στην Ουγγαρία και την Πολωνία, όπου συντηρητικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την πανδημία και το προσφυγικό».

Για ειρήνη, ασφάλεια, μετανάστευση

«Είδαμε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να βρούμε λύσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αντί να παρακολουθούμε την αποσταθεροποίηση να ενισχύεται και τις εστίες συγκρούσεων να πολλαπλασιάζονται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και σημείωσε: « Είδαμε με την προσφυγική κρίση πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξει η ΕΕ μια δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Που ανοίγει διόδους νόμιμης επανεγκατάστασης στην ΕΕ, αντιμετωπίζει τους διακινητές σε συνεργασία με τρίτες χώρες και κατανέμει δίκαια τους αιτούντες άσυλο. Είδαμε και βλέπουμε κάθε μέρα πόσο σημαντική είναι η ισότητα των φύλων για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της πολιτικής Όρμπαν. Γι’ αυτό μετά τους νόμους που περάσαμε ως κυβέρνηση για το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή για τα ομόφυλα ζευγάρια, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σε διαβούλευση νομοσχέδιο για το γάμο και την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια».

Συμπερασματικά υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η ατζέντα όλων μας και είναι λάθος αν ο καθένας μας αγωνιστεί για αυτήν μόνος του. Πρέπει να αγωνιστούμε σήμερα, μαζί, ανεξαρτήτως γεωγραφίας ή τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς πολιτικών ομάδων».

Για την ελληνική εμπειρία και τις επικείμενες γερμανικές εκλογές

Αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία και ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα συμφωνήσω με τον Ενρίκο (Λέττα) ότι η παρουσία του Όλαφ στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έκανε σημαντική διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί καταφέραμε να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και να βρούμε μια διέξοδο που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και τον ελληνικό λαό από τον εφιάλτη της λιτότητας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα γινόταν αν το αφήναμε στις συντηρητικές δυνάμεις. Θέλω να ευχηθώ στον Όλαφ ένα καλό αποτέλεσμα στις επικείμενες γερμανικές εκλογές, οι όποιες δεν θα είναι κρίσιμες μόνο για τη Γερμανία αλλά για όλη την Ευρώπη».

«Η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση μας αναγκάζουν να ξαναδούμε και να ξαναθυμηθούμε ξεχασμένες προτεραιότητες και ανάγκες»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, από το περιθώριο δεξίωσης του SPD στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται ως παρατηρητής στην τακτική συνάντηση Ευρωσοσιαλιστών ηγετών, τόνισε ότι δεν πρέπει «να μείνουμε προσηλωμένοι στις συνταγές του χθες, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία» – Συνάντηση με τη συμπρόεδρο του DieLinke ενόψει των κρίσιμων γερμανικών εκλογών

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ο κόσμος μετά την πανδημία αλλάζει. Η εδώ και τέσσερις δεκαετίες κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου έχει αρχίσει πια να κλονίζεται. Η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση μας αναγκάζουν να ξαναδούμε και να ξαναθυμηθούμε ξεχασμένες προτεραιότητες και ανάγκες.

Την ανάγκη πάνω από όλα να στηρίξουμε τη δημόσια Υγεία, με σταθερά και δυνατά, ισχυρά συστήματα Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας.

Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη.

Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που έχει επιφέρει η ραγδαία όξυνση των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κρίσιμο παντού στην Ευρώπη να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ζητήματα και να καλύψουν τις βασικές κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει.

Η πιθανότητα να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση σε μία κρίσιμη χώρα, όπως η Γερμανία το επόμενο διάστημα, θα είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Όπως επίσης, η κρισιμότητα αυτή αφορά και την Ελλάδα. Την Ελλάδα που έχει ανάγκη να κοιτάξει μπροστά. Σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο που αλλάζει, να μην μείνουμε προσηλωμένοι στις συνταγές του χθες, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την καταστροφή».

Τι είπε σε πηγαδάκι με Σάντσεθ και Λέτα στο Βερολίνο

Το παρών στη δεξίωση που παρέθεσε ο επικεφαλής του SPD Όλαφ Σολτς στο κέντρο Βίλι Μπραντ, προς τους ηγέτες που παραβρέθηκαν στο συνέδριο του PES λίγες ώρες πριν την έναρξή του, έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αρχηγούς κομμάτων της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και ηγέτες σε πιο χαλαρό κλίμα για τις επικείμενες γερμανικές εκλογές και το μέλλον της Ευρώπης μετά τη πανδημία.

Αλέξης Τσίπρας και Πέδρο Σάντσεθ

Ο Αλ. Τσίπρας με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

Συνάντηση με τη Σούζαν Χένινγκ

Συνάντηση με τη Σούζαν Χένινγκ, συμπρόεδρο του DieLinke, είχε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στο Βερολίνο. Η συζήτηση με τη Σούζαν Χένινγκ επικεντρώθηκε στις κρίσιμες γερμανικές εκλογές και την ανάγκη ανάδειξης μιας προοδευτικής κυβέρνησης στην οποία είναι έτοιμη να συμμετάσχει η Αριστερά. «Εξέφρασα την αλληλεγγύη και τη σταθερή στήριξή μου στον αγώνα τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

* * *

Διαβάστε ακόμα για το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο:

Για μια προοδευτική Ευρώπη: Σειρά συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά τη συζήτηση για το μέλλον της, αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την Πέμπτη, προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, στις Βρυξέλλες, ενώ για τα ελληνοτουρκικά, και αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε πως χρειάζεται «να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here