Δεν αποκλείουν τις εκλογές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ISKRA: Σέρνουν τη χώρα σε ασφυξία

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Μητρόπουλος  ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση των Βρυξελλών και τη σκλήρυνση της στάσης των δανειστών. 

Μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι βλέπει σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου καθώς και πλήρη διάψευση όσων επένδυαν μέχρι τώρα σε διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών. «Ο Γιούνκερ δεν ανέλαβε να περάσει ένα διαλλακτικότερο σχέδιο. Υπερίσχυσε η σκληρή, ακραία γραμμή των Σόϊμπλε, Λαγκάρντ», υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε κανένα περιθώριο συζήτησης ενός σχεδίου με τόσο σκληρά μέτρα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.»Δεν συζητούνται αυτά που μας ζητούν. Πρόκειται για  το χειρότερο, το αντικοινωνικότερο σχέδιο που έχει προταθεί ποτέ σε λαούς. Αυτό δεν μπορεί να περάσει από κοινοβουλετική ομάδα. Δεν θα το προτείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει στοιχείο σύμπτωσης, ο Τσίπρας αγωνιωδώς ζητάει διέξοδο και να τους πείσει ότι το πρόγραμμα απέτυχε παταγωδώς κι αυτοί επιμένουν στην εκτεταμένη εφαρμογή του» σημείωσε.

Κατά συνέπεια είναι μονόδρομος, ισχυρίστηκε, να ρωτηθεί ο λαός για το που πάει η χώρα. «‘Η συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ή ρωτάμε το λαό για που θέλει να πάει. Όχι με το ερώτημα ‘ευρώ ή δραχμή’. Η ρήξη και η έξοδος θα ήταν μια τραγωδία. Δεν έχει πλέον νόημα ένα δημοψήφισμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο αυτό που προτάθηκε χτες και «φαίνεται αποφασίστηκε στην πενταμερή δεν είναι είναι εναλλακτικό σχέδιο συμφωνίας, είναι σχέδιο εξώθησης από τς διαπραγματεύσεις.

Χθες ενταφιάστηκε ο έντιμος συμβιβασμός, κατέληξε. «Υποτιμήθηκε η κατάσταση και υπερβάλαμε ως προς τις δυνατότητές μας».

Δεν αποκλείει εκλογές ο Ν. Βούτσης

Δεν αποκλείουν στελέχη της κυβέρνησης ακόμη και το ενδεχόμενο εκλογών, εάν οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή και φέρουν μια συμφωνία που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών και τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί τα όσα ζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, φέρνοντας για παράδειγμα το email Χαρδούβελη που αν και είχε λιγότερο επώδυνα μέτρα, δεν το έφερε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή.

Χαρακτήρισε επίσης «παράταση στην πολιτική διαπραγμάτευση και τον ρεαλισμό» τη διαφαινόμενη νέα συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ και συμφώνησε με την άποψη του πρωθυπουργού να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ ώστε να κερδηθεί χρόνος.

Για επονείδιστη συμφωνία μίλησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης, που επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθεί ο λαός να πάρει θέση.

Στο ενδεχόμενο να προφύγεει η κυβέρνηση σε εκλογές αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης, εάν οι δανειστές επιμείνουν.

Τ. Κορωνάκης: Η πρόταση των θεσμών δεν σέβεται τον ελληνικό λαό-ανοικτό το θέμα των εκλογών

«Κανένας σήμερα δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την Ελλάδα… Η πρόταση δεν σέβεται την εντολή του ελληνικού λαού, δεν σέβεται το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών στη χώρα. Η κάθε πλευρά μπορεί να έχει διάφορα διαπραγματευτικά όπλα, εμείς καταθέτουμε μια πρόταση που είναι βασισμένη στον κοινό τόπο και τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης, η πρότασή μας είναι βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και λύση σταθερότητας για την Ευρώπη. Όποιος επιθυμεί να υπάρξει λύση, η πρόταση είναι πάνω στο τραπέζι και μπορούμε να την κουβεντιάσουμε», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης.

Και αυτός, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. «Καλό θα ήταν να αποδραματοποιήσουμε το θέμα «εκλογές». Αυτή την στιγμή διαπραγματευόμαστε εντός της λαϊκής εντολής. Από την πρώτη στιγμή είπαμε, ότι εμείς θα πρωτοτυπήσουμε. Αν οποιαδήποτε στιγμή δούμε, ότι βγαίνουμε εκτός των ορίων αυτής της εντολής, εμείς δεν θα αυθαιρετήσουμε, το λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός. Αν λοιπόν οι φανατικοί της λιτότητας στην Ευρώπη επιλέξουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης, επιλέξουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, επιλέξουν να συνταγματοποιήσουν τη λιτότητα στη θέση της δημοκρατίας, τότε το λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός. είπε και τόνισε πως «αποτελεί πατριωτικό καθήκον η στήριξη της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση».

Ιskra: Σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση ασφυξίας

Στο μεταξύ χθες βράδυ, ενόσω εξελίσσονταν οι συνομιλίες Τσίπρα-Γιούνκερ, στον ιστότοπο ISKRA που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας αναρτήθηκε άρθρο με τίτλο «Συνεχίζουν τις πιέσεις οι δανειστές με κύριο στόχο την πληρωμή των δόσεων».

Σύμφωνα με αυτό, οι δανειστές δεν επιδιώκουν συμφωνία, αλλά αποσκοπούν στο να εντείνουν τις πιέσεις τους για την πληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα έχει απειλήσει να μην πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

«Όλα δείχνουν ότι οι ‘αλληλοπροτάσεις’ και τα σχέδια που ανταλλάσσονται τούτες τις ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων ‘θεσμών’, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας» σημειώνεται στο άρθρο.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here