Ακυρώθηκε η παράσταση της Γκερέκου – «Σκοτώθηκαν» μεταξύ τους ηθοποιοί – Ζητήθηκε και «νοίκι»

Η πρόεδρος του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» Άννα Φόνσου ανακοίνωσε σήμερα πως η προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου  παράσταση της Άντζελας Γκερέκου στο Ηρώδειο «Έρωτες και θρήνοι γυναικών»  ματαιώνεται

Οι δύο λόγοι που αναφέρει η Αννα Φόνσου είναι ο μεν ένας καθαρά  οικονομικός (δεν παραχωρήθηκε δωρεάν ο χώρος παρα την συμφωνια που υπήρξε με το Φεστιβάλ Αθηνών και το «Σπίτι» δεν έχει λεφτά να πληρώσει) και ο άλλος είναι -ας πούμε- ανταγωνιστικός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άννας Φόνσου το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών παρεμπόδιζε την παράσταση με καταχρηστικές πρακτικές, με  άσκηση ψυχολογικής βίας στους συναδέλφους ηθοποιούς, με απειλές, διαμαρτυρίες και διαπληκτισμούς. Οπως αναφέρει

* «τρεις ηθοποιοί αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση έργου, με συνέπεια να επέλθει η λύση της συνεργασίας. Παρόλο που αποζημιώθηκαν πλήρως, εκπρόσωποι του ΣΕΗ εισέβαλαν εν συνεχεια συστηματικά στο χώρο της προετοιμασίας της παράστασης, παρεμποδίζοντας τις πρόβες και ζητώντας αδικαιολόγητα να επαναπροσληφθούν τα συγκεκριμένα άτομα. Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι να καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωση της παραγωγής της παράστασης, με ζημιά ανεπανόρθωτη, οικονομική και ηθική.

* ‘Ο δεύτερος σημαντικός λόγος της ματαίωσης  είναι «η αδυναμία του Ιδρύματος να καταβάλει το ποσό που απαίτησε, τελευταία στιγμή, το Φεστιβάλ Αθηνών, αθετώντας την συμφωνία να παραχωρηθεί ατελώς το θέατρο, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Η δωρεάν παραχώρηση είναι μία πρακτική που είχε υιοθετηθεί και σε προηγούμενες συνεργασίες-παραστάσεις στο Ηρώδειο με το Φεστιβάλ Αθηνών, ως προσφορά για την επίτευξη του σπουδαίου κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού έργου του Ιδρύματος. Επισημαίνουμε ότι τα έσοδα της παράστασης θα διετίθεντο για την ενίσχυση του Ιδρύματος ‘’Το Σπίτι του Ηθοποιού’’.

Στην παράσταση συνεργάστηκαν ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η χορογράφος Έρση Πήττα και οι ηθοποιοί Άννα Φόνσου, Άντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη και ομάδα χορού 20 ατόμων. Όλοι οι συντελεστές εργαστήκαν και εργάζονται εθελοντικά, προκειμένου να στηρίξουν το Ίδρυμα ‘’Το Σπίτι του Ηθοποιού’’.

«Εκφράζουμε λοιπόν την βαθιά μας λύπη που δεν μας επιτρέπεται, υπό από αυτές τις συνθήκες, να παρουσιάσουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο που προάγει και αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτισμού μας. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μας όλον αυτόν το καιρό για την πραγματοποίηση της παράστασης αλλά και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε με αγάπη. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο μας και δεν θα επιτρέψουμε ουδεμία πρακτική προσβολής» δήλωσε η 79χρονη  Άννα Φόνσου σχετικά με το θέμα

Αποτέλεσμα εικόνας για αννα φονσου

Το 1997 η Άννα Φόνσου ίδρυσε με δικό της κεφάλαιο το κοινωφελές ίδρυμα «Το σπίτι του Ηθοποιού» για τη φιλοξενία άπορων ηθοποιών, του οποίου αποτελεί ισόβια πρόεδρο. Κατά καιρούς ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις τα έσοδα των οποίων διατίθενται επίσης στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Το 2016 η Αννα Φονσου βραβεύτηκε με το βραβείο Νικολάου Καρόλου της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της δράση σχετικά με το «Σπίτι του Ηθοποιού».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here