Ακυρώθηκε ένταλμα σύλληψης του Μοράλες, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του

Δικαστής στη Βολιβία ακύρωσε χθες ένταλμα σύλληψης του πολιτικού εξόριστου ηγέτη, Έβο Μοράλες, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του στην πατρίδα του, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να τεθεί υπό κράτηση.

Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο της χώρας για ανταρσία και τρομοκρατία, έπειτα από καταγγελίες στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης, υπό την δεξιά Τζανίνε Άνιες, πως υποκινούσε πολιτικές ταραχές μετά την παραίτηση και τη φυγή του στο εξωτερικό.

Οι εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν να κλητεύσουν τον σοσιαλιστή πολιτικό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον των δικαστηρίων, ενώ η έρευνα για την υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη.

Η ακύρωση του εντάλματος έρχεται μία εβδομάδα μετά τον εκλογικό θρίαμβο του κόμματός του, Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό, έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα, την αδικία του οποίου αποκατέστησε ο λαός με την ψήφο του.

Το κόμμα που ίδρυσε ο πρώτος αυτόχθονας, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της λατινοαμερικάνικης χώρας, κατήγαγε σαρωτική εκλογική νίκη με τον υποψήφιό του Λουίς Άρσε να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα από τον πρώτο γύρο. Ο Άρσε υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες και στενός του συνεργάτης.

Ο Μοράλες μετέβη την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, αφού πέρασε μήνες στην Αργεντινή, σύμφωνα με το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων TELAM. Αν και εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε. Παραμένει πρόεδρος του MAS, όμως ο Άρσε δήλωσε μετά την εκλογική του νίκη πως δεν σκοπεύει να του αναθέσει ρόλο στην κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here