Ακροδεξιοί με στολές παραλλαγής πίσω από την κατάληψη στο Βοτανικό για το τζαμί-Οι αντιδράσεις Δήμου, κομμάτων-Η στάση Ιερώνυμου

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ (ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Ομόθυμη είναι η καταδίκη της κατάληψης στην οποία έχουν προχωρήσει καμιά 15 άτομα, με ακροδεξιές πολιτικές καταβολές, ενάντια στην ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό. Οι καταληψίες που ανήκουν σε σύλλογο που προσέφυγε στο Συμβου΄λιο της Επικρατείας κατά του τζαμιού, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη δημιουργία χώρου «αστέγων μόνο για Ελληνες», τον οποίο αποκαλούν «Hotspot για Έλληνες». Οι καταληψίες υποστηρίζονται από άτομα με στρατιωτικές στολές παραλλαγής που ζητούν στοιχεία σε όποιον επιχειρήσει να προσεγγίσει τον χώρο.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Ορέστη Παναγιώτου, ο οποίος προσέγγισε τον χώρο για τις ανάγκες του φωτορεπορτάζ του Πρακτορείου, οι καταληψίες έχουν κλείσει τον χώρο με συρματοπλέγματα, είναι περίπου 15 άτομα, ενώ συστήνονται ως «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών». «Ζήτησαν τα στοιχεία μου και μου είπαν ότι πρέπει να πάρω άδεια από τους ίδιους για να φωτογραφίσω τον χώρο (σ.σ. ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων)» αναφέρει ο Ορέστης Παναγιώτου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, τον χώρο έχουν καταλάβει εδώ και τέσσερις μήνες άτομα ακροδεξιάς κοπής που αυτοαποκαλούνται «έφεδροι οπλίτες», ενώ ο αρχηγός τους δηλώνει «έφεδρος αξιωματικός». «Είμαι ο διοικητής του χώρου» λέει στο «Εθνος» κάποιος Γιάννης Ιωαννίδης που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος».

Για το θέμα έχει παρέμβει ο γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας πως «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έχει ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δέκα ημέρες, στις 22 Οκωβρίου, η Χρυσή Αυγή, με επικεφαλής τον Ν. Μιχαλολιάκο, είχε πραγματοποιήσει ανοικτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ανέγερσης τζαμιού στην περιοχή του Βοτανικού.

Συγέντρωση Χ.Α στο Βοτανικό ΕΥρωκίονηση Στέλιος Στεφάνου
Συγέντρωση Χ.Α στο Βοτανικό ΕΥρωκίονηση Στέλιος Στεφάνου

1dÁÈÇÍÁ - ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÓÔÏÍ ÂÏÔÁÍÉÊÏ "ÅÍÁÍÔÉÁ ÓÔÇÍ ÉÓËÁÌÏÐÏÉÇÓÇ" (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)

Ερωτηματικά για την στάση Ιερώνυμου 

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη, δήλωσε επιφυλακτικός για την ανέγερση του τεμένους, προσθέτοντας ότι άλλαξε άποψη και εκφράζοντας φόβους ισλαμοποίησης της χώρας.

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Αρχιεπίσκοπος μοιάζει να δικαιώνει όσους αντιδρούν στο τζαμί, ανάμεσα στους οποίους είναι και ακροδεξιά, φασιστικά στοιχεία, την δράση των οποίων, η εκκλησία και ο ίδιος έχουν καταδικάσει κατηγορηματικά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων

Για το θέμα ρωτήθηκε από το ΑΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης: «Οι απόψεις μου για τις καταλήψεις είναι συγκεκριμένες και γνωστές» ήταν η δήλωσή του Γ.Καμίνη, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διαφωνία του με αυτήν την πρακτική.

«Η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, ενώ σημειώνει ότι ο «προφανής σκοπός» της ενέργειας είναι να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως  μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους< αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. και συνεχίζει:

«Οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής, άλλωστε, δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους. Η απόπειρα δημιουργίας “χώρου φιλοξενίας μόνο για Έλληνες” συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ όπου γίνεται λόγος για «παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς». Από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο του 2015 αυτές οι ‘δράσεις’ τυποποιούνται ως διακριτό ποινικό αδίκημα στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί παράλληλα την Πολιτεία ότι κάνει τα «στραβά μάτια» εδώ και μήνες, ενώ ζητά να ληφθούν μέτρα για τη λήξη της κατάληψης και την παραπομπή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη.

Για το ΠΑΣΟΚ, τέλος, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα: «Γιατί ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γενικός Γραμματέας επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση στον Τύπο; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός; Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας; Ποιοι είναι οι ‘αρμόδιοι’ που πρέπει να θυμηθούν τις αρμοδιότητές τους; Κι επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο συγκεκριμένος δημόσιος λειτουργός δεν ξέρει ποιες πόρτες πρέπει να χτυπήσει, μήπως πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει γιατί αυτές οι πόρτες παραμένουν κλειστές; Ποιος είναι ο ‘Μπαλτάκος’ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here