‘Ακομψες εκφράσεις του Μακρόν εκνευρίζουν τους Πολωνούς -για τους ανασφάλιστους «φτηνούς εργάτες»

Στην απειρία του Μακρόν αποδίδουν τις «αλαζονικές δηλώσεις του» οι Πολωνοί, που θύμωσαν με τις οντως άκομψες εκφράσεις του.

Ο Μακρόν, που βρίσκεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας είπε:

«Η Πολωνία απέχει πολύ από το να καθορίζει την πορεία της Ευρώπης, τίθεται μόνη της στο περιθώριο όσον αφορά το μέλλον. Εχει έρθει σε σύγκρουση σε πολλά ζητήματα με την Ευρώπη. Η Ευρώπη για παράδειγμα έχει δομηθεί με κεντρικό άξονα την ελευθερία ενώ η Πολωνία παίρνει μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.  Ο πολωνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό και η πρωθυπουργός θα δυσκολευθεί να εξηγήσει ότι είναι καλό να κακοπληρώνονται οι Πολωνοί».

Οι Πολωνοί θύμωσαν και είπαν:

«Η Πολωνια δεν υπολείπεται σε τιποτα απο τη Γαλλία και είμαστε ισότιμα μέλη. Η απειρία του γάλλου προέδρου τον οδήγησε μάλλον σε αυτές τις προσβλητικές εκφράσεις. Αντί να κοιτάξει να φτιάξει την οικονομια του που δεν μπορει να ανταγωνιστει την Πολωνική, προτείνει να περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην κοινή αγορά. Δεν είναι ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ούτε κανένας άλλος ηγέτης που θα αποφασίσει προσωπικά το μέλλον της Ευρώπης, αλλά το σύνολο των μελών της κοινότητας. Ο κύριος Πρόεδρος να είναι πιο συμφιλιωτικός και να μην διασπά την ΕΕ. Εχουμε τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία, με τα άλλα κράτη-μέλη, και θα το εκμεταλλευθούμε για το καλό της Πολωνίας και των Πολωνών»

Η «ταμπακιέρα» ουσιαστικά είναι ο ευρωπαϊκος κανονισμός που επιτρέπει σε εταιρείες της Γαλλίας (και άλλων κρατών) να προσλαμβάνουν ένα είδος συμβασιούχων από φτωχοτερες χώρες δίνοντάς τους τον βασικό μισθό αλλά απαλλασσόμενες απο το ασφαλιστικό κόστος.

Αυτό οι ανατολικές χώρες θεωρεί ότι συμφέρει τους εργαζόμενούς τους -500.000 Πολωνοί δουλεύουν π.χ. σε πλουσιότερες χώρες της ΕΕ χωρίς οι εργοδότες τους να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό του κάνει «φτηνά έργατικά χέρια» και όπως είναι ευνοητο, λειτουργεί εναντίον των Γάλλων εργαζομένων που έχουν υπολογισιμα ασφάλιστρα. Ο Μακρόν προσπαθεί να αλλάξει το σχετικό κανονισμό ή τουλαχιστον να περιορίσει τις συμβάσεις αυτές στους 12 μήνες

η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί για να δημιουργήσει τη σύγκληση, αυτή είναι η ίδια η λογική των διαρθρωτικών ταμείων από τα οποία εισπράττει η Πολωνία»

Ομως ένταση υπήρξε και μεταξύ Ολλανδίας και Ουγγαρίας με άστοχους παραλληλισμούς

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here