Ακόμα και οι ΗΠΑ καθήλωσαν (μετά την ΕΕ) τα Boeing 737 MAX 8

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση να καθηλωθούν και στις ΗΠΑ τα αμερικανικά Boeing 737 MAX 8 και 9.

Η απόφαση των ΗΠΑ ακολουθεί την απόφαση της ΕΕ και πολλών άλλων κρατών να καθηλώσουν στο έδαφος αυτό το αεροσκάφος 737 Max 8 μετά την συντριβή του αιθιοπικού αεροσκάφους αυτού του τύπου -την δεύτερη ανεξήγητη και πολύνεκρη συντριβή ιδίου τύπου αεροπλάνου μέσα σε ένα χρόνο.

Οι μετοχές της Boeing «έπεσαν» ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο τύπος αυτός είναι νέος και πιο οικονομικός και έχουν πουληθεί παγκοσμίως γύρω στα 310 αεροσκάφη, ενώ είχαν παραγγελθεί περίπου 5.000. Ο αριθμός των παραγγελιών θα αλλάξει βέβαια τώρα, εκτός και αν βρεθεί τι ακριβώς πήγε στραβά τόσο στο πρώτο δυστύχημα στην Ινδονησία, όσο και στο δεύτερο της Ethiopian Airlines.

Πρώτοι ανακοίνωσαν ότι καθηλώνουν αυτό το σκάφος οι Αιθίοπες και αμέσως μετά οι Κινέζοι (που είχαν αγοράσει 15 τέτοια αεροσκάφη). Εν συνεχεία ανακοίνωσαν το ίδιο οι Νήσοι Κέιμαν, η Μογγολία και άλλες χώρες, με σχεδόν τελευταία την ΕΕ (χτες)

Οι ΗΠΑ συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν το εξής:

«Η FAA διατάζει την προσωρινή καθήλωση των αεροσκαφών Boeing 737 MAX που χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ή στην επικράτεια των ΗΠΑ. Ο οργανισμός προέβη στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συλλογής δεδομένων και νέων στοιχείων που συλλέχθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και τα οποία αναλύθηκαν σήμερα. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με πρόσφατα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα στην FAA σήμερα το πρωί, οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Η καθήλωση των αεροσκαφών θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω διερευνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης πληροφοριών από τα μαύρα κουτιά και τα ηχογραφημένα μηνύματα των πιλότων. Ομάδα της FAA βρίσκεται στην Αιθιοπία βοηθώντας τη NTSB στη διερεύνηση του δυστυχήματος της πτήσης 302. Ο οργανισμός θα συνεχίσει να διερευνά».

Όσον αφορά στην Ευρώπη, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπλοΐας (EASA), «η EASA λαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών. Ως προληπτικό μέτρο, αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται με Boeing τύπου 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη. Επιπλέον αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται από τρίτες χώρες με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, προς ή από ή εντός της ΕΕ. Η διερεύνηση του δυστυχήματος γίνεται υπό τις αρχές της Αιθιοπίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Η EASA έχει προσφέρει τη συνδρομή της στην διερεύνηση του δυστυχήματος και συνεχίζει την ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Η διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here