Ακιντζί: Προτίμησαν στρατό 40.000 στη Κύπρο αντί μερικών εκατοντάδων

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αφήνοντας αιχμές για την στάση της ελληνοκυπραικής πλευράς στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Ακιντζί, χαρακτήρισε αναπόφευκτη την κοινή συμβίωση με ειρήνη και συνεργασία, τόνισε πως η διάσκεψη δεν οδηγήθηκε σε αποτυχία μόνο λόγω της ασφάλειας και των εγγυήσεων και υποστήριξε πως ο γ.γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει δημόσια τι ακριβώς έγινε.

Όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο κ. Ακιντζί σημείωσε με νόημα πως λόγω της στάσης της ε/κ και της ελληνικής πλευράς, εκ των πραγμάτων «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών» και έκανε λόγο για ξεκάθαρα μηνύματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για σταδιακή μείωση των στρατευμάτων και επανεξέταση του συστήματος ασφαλείας. Η ε/κ πλευρά όμως, επέμεινε, έφτασε στην Ελβετία μόνο με ένα σύνθημα, για «μηδέν στρατό και εγγυήσεις».
Όπως μετέδωσαν χθες τα τ/κ ΜΜΕ, μιλώντας σε προψεσινή εκδήλωση για την ημέρα του Τύπου, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως το χάσμα ήταν μεγάλο μεταξύ των πλευρών και στα εσωτερικά ζητήματα και ειδικότερα στην πολιτική ισότητα όπου η ε/κ πλευρά έπαιξε «χίλια δυο παιχνίδια», όπως είπε, για να μην υλοποιήσει το αίτημα των Τ/Κ για μια θετική τ/κ ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς όπου δεν προβλέπεται αριθμητική ισότητα στη σύνθεση. Διαφορές παρέμειναν ακόμα, σημείωσε, και στο εδαφικό και στο περιουσιακό.
Ο κ. Ακιντζί επέλεξε ακόμα να απαντήσει σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να ήταν περισσότερο παρατηρητής στη διάσκεψη, σημειώνοντας πως όπως και στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη έτσι και στο Κραν Μοντανά «δεν ήμασταν κομπάρσοι». Κάλεσε τους δημοσιογράφους ακόμα να μιλήσουν με μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων και πολιτικούς που βρέθηκαν στην Ελβετία για να φτάσουν σε αυτές τις πληροφορίες που ο ίδιος, λόγω θέσης, δεν μπορεί να αποκαλύψει, όπως είπε.
Όχι όποια λύση
Μεταξύ άλλων ο Τ/Κ ηγέτης επεσήμανε πως σημασία έχει τι γίνεται τώρα, προσθέτοντας πως «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό». Αυτό που επεσήμανε ακόμα είναι πως δεν είπε ότι τελείωσαν όλα, αλλά πως δεν μπορεί κανείς να υπογράψει την όποια λύση αν φέρνει αβεβαιότητα για τους Τ/Κ. Οι Τ/Κ, επανέλαβε, θα αξιολογήσουν την κατάσταση, δεδομένου ότι οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν πως η κοινότητα πρέπει να έχει σχέση ισότητας με τους Ε/Κ και πως δεν είναι επιθυμητό να μετατραπούν σε επαρχία της Τουρκίας.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία των συνομιλιών, λέγοντας πως τον πρώτο χρόνο έγινε μεγάλη πρόοδος αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ε/κ πλευρά άρχισε να αλλάζει στάση και πλέον απομακρύνεται από τη λύση. Η τ/κ πλευρά με την Τουρκία, επέμεινε, έκανε βήματα μεταξύ άλλων και στο εδαφικό.

Πηγή: Πολίτης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here