Ακαρπη και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ- Αναβολή ενόψει ΣτΕ ζήτησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- Ποια πρόσωπα πρότεινε ο Ν. Βούτσης

ΦΩΤΟ: EURΟKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ακαρπη ήταν και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με τη ΝΔ και άλλα κόμματα είτε να καταψηφίζουν είτε να ψηφίζουν «παρών», ζητώντας αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Συγκεκριμένα δώδεκα υπερψήφισαν την πρόταση Βούτση, 4 είπαν «Οχι» και 7 δήλωσαν «παρών», με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο αριθμός των 4/5 που απαιτείται από το Σύνταγμα για την συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Δένδιας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, η αρνητική ψήφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν στρέφεται κατά των προσώπων που προτάθηκαν αλλά απηχεί την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προγηθεί η επίλυση του θεσμικού θέματος από το ΣτΕ.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ψήφισαν «παρών, τονίζοντας ότι δεν καταψηφίζουν τα πρόσωπα που προτείνονται.

Η πρόταση Βούτση για τα πρόσωπα του ΕΣΡ:

Για «παρατεταμένη αναπηρία» από τη μη εκλογή του ΕΣΡ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, o οποίος πρότεινε  τα παρακάτω πρόσωπα για τη συγκρότηση του:

Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προτείνεται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:

– Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης

– Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

– Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά

– Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα

– Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος

– Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας που αρχικά δεν έθεσε θέμα κατάργησης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά δευτερολογώντας υπενθύμισε ότι είναι πάγια θέση του κόμματος, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα επανέλθει η τροπολογία Παππά.

«Οι δημόσιες αιτιάσεις από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι δύο ειδών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε «από τη μία υπάρχει μία στάση ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία στο ΣτΕ να υπάρξει μία αναμονή.

Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει η συγκρότηση από την παρούσα Διάσκεψη αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, και αυτό τίθεται ως προϋπόθεση. Αυτό δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε προβληματιζόμενοι ότι θα γίνει έτσι ή αλλιώς».

«Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είναι δυνατό η αξιωματική αντιπολίτευση στη βάση μίας πραγματικής αντιπαράθεσης και ένστασης για έναν νόμο να μην συνηγορεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα θυμίσω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε αυτό το επιχείρημα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλή και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως ο ίδιος «ήταν υπέρ της συναινετικής γραμμής», αλλά όλα άλλαξαν μετά την τροπολογία Παππά.

«Η πρότασή σας θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά με το πρόσωπο αυτό, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές παντού. Σας είπα ότι φοβάμαι πως η ιστορία σε ότι μας αφορά τινάχθηκε στον αέρα», είπε ο Ν. Κακλαμάνης και πρόσθεσε «σήμερα όμως υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης με διακριτή διαφορά. Το 16 – 9 δεν αφήνει αμφιβολία. Και μάλιστα συνεχίσθηκε η κουβέντα και μπήκε στην ουσία. Να περιμένουμε το αποτέλεσμα και να δεσμευτούν τα κόμματα πως θα βγάλουμε ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ».

«Δεν μιλάμε για νίκες», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι «θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά όλοι μαζί να πάρουμε την απόφαση».

«Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε», τόνισε.

«Η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Εσείς δείξατε μία διάθεση, αλλά ήρθε η τροπολογία Παππά που αφορούσε και άλλες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ παράλληλα με την πρωτοβουλία Βούτση. Ήταν μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδοςδηλώνοντας ότι «τα πρόσωπα που έχετε από εμάς είναι δεκτά».

«Πρόκειται για αναδιανομή της πίτας σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων όπου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται τις συμμαχίες που είχαν με καναλάρχες και η κυβέρνηση κάποια άλλα συμφέροντα. Η ενημέρωση παραμένει στους ίδιους, απλά κάποιοι φεύγουν, κάποιοι μένουν και υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Ας περιμένουμε την τελική απόφαση επί της ουσίας, είναι θέμα ημερών», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here