Αίγυπτος:100 νεκροί στο Σίνα-εγκρίθηκε νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

Περίπου 100 τζιχαντιστές και 17 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις ταυτόχρονες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε σημεία ελέγχου στο Βόρειο Σίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιδράσει στις ισλαμιστικές επιθέσεις, ενέκρινε την Τετάρτη ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του γενικού εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ σε επίθεση στο Κάιρο και την ημέρα που το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων στο Βόρειο Σινά.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ταχύτερη εκδίκαση των εφέσεων, με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος εξήγγειλε την υιοθέτηση σκληρότερης νομοθεσίας για τον «αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» μετά τη δολοφονία του κ. Μπαρακάτ, να επικυρώνει πολύ σύντομα τον νόμο αυτό.

Από την στιγμή που ο κ. Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο τον Ιούλιο του 2013, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις πολλαπλασίασαν τις πολύνεκρες επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, λέγοντας ότι ενεργούν σε αντίποινα για το κύμα αιματηρής καταστολής σε βάρος των υποστηρικτών του κ. Μόρσι.

Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος προβλέπει ιδίως διαδικασίες για την καταστροφή των «πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», σύμφωνα με μια κυβερνητική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του μεταβατικού υπουργού Δικαιοσύνης Ιμπραήμ Χενάιντι, ο νόμος καθιστά πιο αυστηρές τις ποινές για πρόσωπα που κρίνονται ένοχα στην κατηγορία πως ανήκουν σε μια τρομοκρατική οργάνωση, για τρομοκρατικές ενέργειες ή για χρήση βίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ.

Επιπλέον, δίνει νέες εξουσίες στις υπηρεσίες στις οποίες ανατίθενται έρευνες για εγκλήματα τρομοκρατίας και νέα προνόμια στους εισαγγελείς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here