Ai Wei Wei: Η προσφυγιά στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

 

«Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως  στον 21ο αι. δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις» τόνισε ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός και ακτιβιστής Ai Wei Wei αναφερόμενος σε όσα είδε και βίωσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μυτιλήνη. 

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να υποδεχθεί τον Κινέζο ακτιβιστή αλλά και να συμβολίσει με τον τρόπο αυτό ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον».

«Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή «πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον» υπογράμμισε ο Ai Wei Wei.

Τον κορυφαίο καλλιτέχνη κι ανθρωπιστή προλόγισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δήλωσε «υπερήφανος που άνθρωποι σαν τον Γουέι Γουέι αφήνουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα και έρχονται να βοηθήσουν. Η σημερινή συνέντευξη είναι δική του. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο εικαστικό της εποχής μας, είναι άνθρωπος που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία». Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Ξυδάκης.

Ο Ai Wei Wei χαρακτήρισε «τραγική» την ανθρωπιστική κρίση που έβλεπε να εξελίσσεται μπροστά του και δήλωσε ότι στη Λέσβο είχε εμπειρίες που δεν είχε ποτέ φαντασθεί.. Επιδοκίμασε την Ελλάδα, διότι «άνοιξε την αγκαλιά της να τους δεχθεί. Όχι να τους αρνηθεί, αλλά να σώσει τις ζωές τους. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος γι αυτό» είπε.

«Γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Διότι είχα την εμπειρία μιας τέτοιας δραματικής κατάστασης» τόνισε ο Αϊ Γουέι Γουέι.

 Το ταξίδι του Κινέζου καλλιτέχνη στη Μυτιλήνη ήταν προϊόν προσεκτικής προετοιμασίας και οι εμπειρίες που αποκόμισε τον οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσει μόνιμο στούντιο στο νησί, όπου φέτος αναμένεται να συναντηθούν φοιτητές του από την Κίνα και τη Γερμανία και να συμπράξουν καλλιτεχνικά.

Ο Αϊ Γουέι Γουέι επαίνεσε τη δράση των εθελοντών και των οργανώσεων που έχουν συρρεύσει στο νησί από όλον τον πλανήτη. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει την έλλειψη καλής οργάνωσης και των περιορισμένων πόρων που έχει το ελληνικό κράτος προκειμένου να διαχειρισθεί στην κατάσταση. Μίλησε, λοιπόν, για την ανάγκη να υπάρξει πολύ καλύτερη και πιο λεπτομερής οργάνωση των μέσων υποδοχής προσφύγων και διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» την άποψη -που διατυπώνεται από πολλά χείλη στην Ελλάδα και την Ευρώπη-  ότι θα έπρεπε να αποτραπεί η έλευση των προσφύγων. «Είναι κοντόφθαλμο να προσπαθεί κάποιος να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντίθετα θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες, αλλά μόνο να τους βοηθήσει» είπε και πρόσθεσε: «Συμφωνώ με αυτό που κάνει η Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης».

 

Το πρόβλημα είναι καταρχήν παγκόσμιο και κατά δεύτερον ευρωπαϊκό, είπε ο Αϊ Γουέι Γουέι και επέκρινε τους πολιτικούς που, «ενώ κατανοούν το πρόβλημα, χρησιμοποιούν γλώσσα με την οποία εκφράζουν πολύ αρνητικά συναισθήματα. Κι αυτό δεν είναι δικαιολογία σε αυτή την τραγική κατάσταση. Η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να λυθεί».

 

Ως καλλιτέχνης ο ίδιος έχει σκοπό να επικοινωνήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ό, τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές της Τέχνης, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. «Η σπουδαία Τέχνη έρχεται από εκεί που δοκιμάζονται υψηλές αξίες, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ιστορική στιγμή θέλει να εμπλακεί ως καλλιτέχνης για να γίνει συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης ό, τι δοκιμάζεται στη Λέσβο, δηλ. οι πανανθρώπινες αξίες. «Κάνω την προσπάθειά μου ως άτομο, ως πολίτης, ως καλλιτέχνης. Με το έργο μου υποστηρίζω τις πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι η καλλιτεχνική μου προσπάθεια, στην οποία κάθε φορά αφοσιώνομαι με όλες μου τις δυνάμεις».

 

Κι επειδή η Τέχνη είναι το Φως στο σκοτάδι, όπως είπε ο Κινέζος ανθρωπιστής και καλλιτέχνης, εξιστόρησε πως χθες το βράδυ, παραμονή της Πρωτοχρονιάς μοίρασε με την ομάδα του ηλιακές λάμπες στα παιδιά των προσφύγων, που έκλαιγαν και προσπαθούσαν ανήσυχα να κοιμηθούν μέσα στο σκοτάδι των σκηνών, όπου έχουν βρει καταφύγιο. «Οι σκηνές δεν είχαν φως. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε φως στο σκοτάδι. Αρχίσαμε να μοιράζουμε φώτα στα παιδιά. Τα παιδιά τα κράταγαν αναμμένα μέσα στο σκοτάδι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα» είπε ο Ai Wei Wei καταλήγοντας ότι «αυτό είναι η Τέχνη. Το φως που έρχεται στο σκοτάδι».

 

Τέλος, αναφερόμενος στο μνημείο που έχει αποφασίσει να δημιουργήσει και να δωρίσει στο δήμο Μυτιλήνης, σημείωσε ότι «τα μνημεία χρειάζονται για να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους, για τη μνήμη.  Αυτό δεν θα είναι μνημείο αποθανόντων, αλλά ένα μνημείο όπου θα τιμάται η ανθρώπινη προσπάθεια και δοκιμασία». Θα τιμάται η προσπάθεια των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών, των ηλικιωμένων που «θυσιάζουν τα πάντα για ένα αβέβαιο μέλλον. Κανένας τους δεν έρχεται για να μεταναστεύσει. Είναι άνθρωποι που φθάνουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να σώσουν τις ζωές τους»  κατέληξε ο Κορυφαίος Εικαστικός και Ανθρωπιστής Ai Wei Wei.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here