«Αγώνα δρόμου» για την πυρασφάλεια στα θέατρα, θέλει ο Καμίνης

Σε αγώνα δρόμου πρέπει να αποδυθούν τα θέατρα της Αθήνας προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πυρασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι 63 από τις 150 αίθουσες οι οποίες ελέγχθηκαν και αποδείχθηκαν «προβληματικές» προ διετίας οφείλουν να εναρμονιστούν με τα προβλεπόμενα από το νόμο, πριν ξεκινήσουν έλεγχοι από την πυροσβεστική.

Όπως έγινε γνωστό σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αθήνας, παρουσία του Γ. Καμίνη και εκπροσώπων του θεάματος, οι χώροι αυτοί είχαν λάβει προσωρινό πιστοποιητικό πυροπροστασίας το οποίο οσονούπω λήγει.

«Το θέμα είναι που θα βρεθούν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων», σημείωσε η Αιμιλία Υψηλάντη, πρόεδρος της Ένωσης Αστικών μη Κερδοσκοπικών Θιάσων. «Τα θέατρα πρέπει να προχωρήσουν σε εργασίες, μερικές φορές πολυδάπανες. Αφορούν βασικά ζητήματα ενεργητικής πυροπροστασίας. Κάθε θέατρο πρέπει να έχει αυτό το πιστοποιητικό ώστε να προσαρμοστεί στον καινούργιο νόμο».

Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων προτάθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο, με σκοπό να αντικαταστήσει το μέχρι τότε ισχύον, χρονολογούμενο από το 1936.

Είχαν προηγηθεί σαρωτικοί έλεγχοι στους θεατρικούς χώρους, κυρίως των υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου, με βάση ακριβώς αυτόν τον «αναχρονιστικό νόμο του 1937», ενέργεια που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας συχνά τις σχέσεις του δήμου με τον θεατρικό κόσμο στα όρια της ρήξης.

Τελικά ο νόμος 4229 του 2014 αντικατέστησε το αναχρονιστικό πλαίσιο χωρίς όμως να επιλύσει εντελώς τα προβλήματα. Όπως υποστηρίζει ο Ρήγας Αξελός επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης (σ.σ. η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ της Αθήνας) «το νέο πλαίσιο κάνει τα πράγματα χειρότερα καθώς ορίζει ότι για χώρους μέχρι 50 θέσεις δεν χρειάζεται πυρασφάλεια». Υπογραμμίζει δε ότι «το θέμα των θεάτρων δεν ενδείκνυται για φανφάρες. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα».

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης  μετά τη σύσκεψη δηλώνοντας ότι η νέα νομοθεσία ξεκαθάρισε σε σημαντικό βαθμό το τοπίο. «Επί δεκαετίες υπήρχε μια κατάσταση τελείως ανορθολογική. Ο δήμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει το απόλυτο χάος και το 2013 συνέβαλε στο να υπάρξει, επιτέλους, ένα νομικό καθεστώς που να ρυθμίζει τη λειτουργία των θεάτρων, αντί να περιοριστεί σε κυρώσεις.  Τώρα κάνουμε το δεύτερο βήμα, πάμε να δούμε να εφαρμόζεται απαρεγκλίτως η νομοθεσία, αφού υπήρξε ένα ικανό μεταβατικό διάστημα προσαρμογής στις νέες διατάξεις» σημείωσε ο κ Καμίνης. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, Δημήτρης Καρατζιάς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έως την έναρξη της νέας σεζόν τα προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί» ενώ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου, υπογράμμισε ότι «αν και υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία επιτροπής που θα εισηγηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των θεάτρων και των νυχτερινών κέντρων, η επιτροπή αυτή ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε, ώστε να προκύψει ένα νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που δουλεύουν στα θέατρα».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here