Αγρότες: «Αφαίμαξη» του εισοδήματος κατά 50% μέσω μνημονίου

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Το νέο μνημόνιο θα σημάνει μείωση του εισοδήματος των αγροτών κατά 50%, σημειώνουν επαγγελματίες του κλάδου σε επιστολή διαμαρτυρίας που επέδωσαν στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Στην επιστολή κοστολογούνται επακριβώς τα μέτρα που εντάσσονται στα προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), και καθίσταται σαφής η άρνηση του αγροτικού κόσμου «να αποδεχτεί την πρόταση της συγκυβέρνησης η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και την εγκατάλειψη τη γης».

Οι αγρότες θέλουν και πρέπει να συμβάλουν στη εθνική προσπάθεια, αλλά όχι με τον αφανισμό τους, τονίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία νέων αγροτών και ομάδων παραγωγών. «Οφείλουν να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό τους για τους αγρότες γιατί φορολογία που ανέρχεται περίπου στο μισό του ακαθάριστου εθνικού αγροτικού προϊόντος δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Ακόμη κι αν ψηφιστεί, δε νομίζω πως αυτό το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, γιατί ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Οι αγρότες εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τα νέα μέτρα, τα οποία όπως εκτίμησαν θα οδηγήσουν  στην εγκατάλειψη της παραγωγής καθώς ζητείται ένας βαρύς λογαριασμός τουλάχιστον 2 δις που μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας που δόθηκε στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας από τους αγρότες:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ- ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας  αλλά και όλης της χώρας, πληροφορούμενοι  για την κατάθεση από την κυβέρνηση του νέου  πακέτου φορολογικών μέτρων διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν ΤΗΝ αλλαγή στο σχέδιο εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα και αντικατάσταση του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Πρόεδρε της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστέ,

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αντίθετοι στην δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος στην κατεύθυνση ότι δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Στην  δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας , η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή είναι αυτή που θα λειτουργήσει ως πυλώνας  ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας μας, θα διατηρήσει το αγροτικό και το επιστημονικό δυναμικό στην ύπαιθρο για να υπάρχουν και να  δημιουργούνται  θέσεις  εργασίας.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Φορολογία εισοδήματος από 13% γίνεται 26%

Προκαταβολή φόρου από 27,5% γίνεται 100%

Φορολόγηση ολόκληρων των επιδοτήσεων χωρίς όριο αφορολόγητου

Αγροτικά εφόδια ΦΠΑ από 13% στο 23%

Κόστος ενέργειας από 13% στο 23%

Τριπλασιασμός της εισφοράς του ΟΓΑ

Καταργείται η επιστροφή φόρου πετρελαίου

Ανοίγει ξανά ο φάκελος της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Όλα αυτό το πακέτο μέτρων  μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. €

Φορολογία επιδοτήσεων –προγραμμάτων 510 εκατ.  €

Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ.  €

Κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ.  €

Τριπλασιασμός εισφοράς ΟΓΑ 1 δις   €

Κόστος ζωής στην αγροτική οικογένεια

Από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένας βαρύς λογαριασμός τουλάχιστον 2 δις που μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματος του.

Ο αγροτικός κόσμος αρνείται να αποδεχτεί την πρόταση της συγκυβέρνησης η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και την εγκατάλειψη τη γης. Ο μόνος δρόμος που απομένει είναι ο δρόμος του αγώνα και το μήνυμα προς την κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο είναι ότι θα μας βρουν ενωμένους και δυνατούς , παρ ’όλες τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια να συκοφαντήσουν και να διασπάσουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.

Αν νομίζουν πως ανακάλυψαν τους «εφοπλιστές  της γης» τους λέμε ότι εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμα μας να μείνουμε στη  γη μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ!

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here