Αγωνία σε Βαρκελώνη-Μαδρίτη. Τυχοδιωκτικές κινήσεις από Πουτζδεμόν-εθνικιστές. Θέτουν σε ψηφοφορία ψήφισμα ανεξαρτησία

Με κομμένη την ανάσα οι ισπανοί και ευρωπαίοι πολίτες παρακολουθούν το παιγνίδι μπλόφας και πόκερ που παίζεται στις πλάτες τους, με επίκεντρο την ανεξαρτητοποίηση ή όψι, της Καταλονίας. Ο τυχοδιώκτης ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν μαζί με τους ακραίους εθνικιστές φίλους του, παίζουν σήμερα στη καταλανική βουλή, το τελευταίο κρίσιμο χαρτί τους για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στηριζόμενοι σ΄ένα δημοψήφισμα που δεν διεκδικεί δάφνες αξιοπιστίας. Επιμένουν στη ψήφιση ενός διατάγματος που περιέχει μέτρα για την άμεση επιβολή της ανεξαρτησίας της Καταλονίας απόμ την Ισπανία.

Από την άλλη, η κυβέρνηση Ραχόι στη Μαδρίτη, επιχειρεί να πάρει την έγκριση της ισοπανικής Γερουσίας στην πρότασή της για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, την προσωρινή κατάργηση της αυτονομίας στη περιοχή και την προκήρυξη πρόωρων περιφερειακών εκλογών.

Χθες ο Πουτζδεμόν, στο πλαίσιο του πολιτικού παιγνιδιού που ακολουθεί, ματαίωσε διάγγελμά του και τις φήμες που σκοπίμως καλλιέργησε, για προσφυγή στις κάλπες, γεγονός που θα απέτρεπε χρονικά μια επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Ως συνέχεια αυτής της κίνησής του, ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας το οποίο θα εξετάσει κυρίως ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.

«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.

Αντίθετοι με την ψήφιση της διακήρυξης δηλώνουν το λαικό κόμμα της Καταλονίας, οι Σοσιαλιστές κια οι Θιουδαδάνος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αρκετοί βουλευτές ως πραξικόπημα πιθανή ψήφιση του διατάγματος ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας, αν και δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia το πρωί της Παρασκευής.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Η συνεδρίαση της Ισπανικής Γερουσίας
Την ίδια στιγμή, η ολομέλεια της ισπανικής Γερουσίας ξεκίνησε σήμερα τη συνεδρίασή της, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασίσει εάν θα επικυρωθούν τα μέτρα που ζητεί η κυβέρνηση για να θέσει, κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 155 του Συντάγματος, υπό τον έλεγχό της την Καταλωνία και να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση που προωθεί την ανεξαρτησία.