Αγωνία για τους συμβασιούχους στο Γεωδυναμικό

 

Ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 04.09 τα ξημερώματα της Τρίτης στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας, με επίκεντρο 78 χιλιόμετρα βορειο-βορειοδυτικά της Αθήνας και 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας,  αποτελεί  πρακτικά την συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που ξεκίνησε την 17η Νοεμβρίου, 2014 με τους δύο σεισμούς μεγέθους 5.2 βαθμών.

«Η ακολουθία του νέου σεισμού βρίσκεται στις πρώτες ώρες της εξέλιξής της και άρα δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη μια σαφή εκτίμηση» μας λέει ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Στο πρώτο δωδεκάωρο είχαν σημειωθεί μόνο τρεις δονήσεις με μεγέθη άνω των τριών βαθμών με τις ισχυρότερες στην τάξη των 3.5 βαθμών.

Για να υπάρξει μια καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη εικόνα στην εξέλιξη της ακολουθίας απαιτείται περισσότερος χρόνος παρακολούθησης. Η ρηξιγενής ζώνη που βρίσκεται ο νέος εστιακός χώρος είναι η ίδια με την ζώνη που ενεργοποιήθηκε την 17/11/14. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αλλά πρόκειται ένα πολύ γειτονικό ρήγμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όταν όμως υπάρχει άμεση γειτνίαση με μια ζώνη πολύ μεγάλου σεισμικού δυναμικού χρειάζεται ιδιαίτερα λεπτομερής παρακολούθηση τόσο της χρονικής όσο και της χωρικής εξέλιξης της σεισμικής δραστηριότητας.

Την στιγμή αυτή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί ενδελεχώς και σε πραγματικό χρόνο την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Έτσι μπορεί να έχει μια εκτίμηση της εξέλιξης και να ενημερώνει τον τοπικό πληθυσμό και την πολιτεία άμεσα. Αυτό γίνεται εφικτό με μεγάλες προσπάθειες εκ μέρους του προσωπικού, που συμπληρώνεται με επί συμβάσει υπαλλήλους.

Αν το επί συμβάσει προσωπικό δεν ανανεώσει την παραμονή του στο Ινστιτούτο θα πρέπει η παρακολούθηση να επιστρέψει μια δεκαετία πίσω, όταν ο σεισμολόγος σε νυχτερινούς σεισμούς, επέστρεφε στην υπηρεσία του για να υπολογίσει τα στοιχεία του σεισμού».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here