Αγώνας δρόμου για συμφωνία έως 15/8. Τράπεζες, φόροι, συντάξεις, Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων επί τάπητος

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των θεσμών έως τις 15 Αυγούστου, χωρίς όμως μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης, έχουν επιδοθεί οι δύο πλευρές. Στόχος είναι να εκταμιευθεί η πρώτη δόση έως τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγει το ομόλογο των 3,2 δις ευρώ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Επειδή όμως τα πράγματα δείχνουν ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για το δανεικό πακέτο και τους όρους του, δύσκολα θα επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια έως τις 19 Αυγούστου, πολλοί πλέον θεωρούν ως πιο πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει και μια δεύτερη δανειοδότηση-γέφυρα μέσω του EFSM, όπως έγινε τον Ιούλιο.

Ωστόσο αυτό που προέχει για τους θεσμούς είναι η σταθεροποίηση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθεί προκαταβολικά το ποσό των 10 δις ευρώ.

Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με εκπροσώπους της κυβέρνησης συνεχίζονται εντατικά. Σήμερα Δευτέρα, θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης καθώς και επίλυση προβλημάτων της φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής.

Την Τρίτη προγραμματίστηκαν να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ και το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας καθώς και τα «κόκκινα δάνεια» που επιβαρύνουν το τραπεζικό σύστημα και συνδέονται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Aυτό που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να της επιβληθούν ως προαπαιτούμενα της συμφωνίας, νέα μέτρα που εν είχαν περιληφθεί στην αρχική συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, προειδοποίησε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές μονομερείς ενέργειες των θεσμών με επιβολή νέων προαπαιτούμενων μέτρων που εν είχαν συμφωνηθεί.

Πληροφορίες που διαρρέουν κατά κόρον σε διάφορα συστημικά μέσα, επιμένουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών, απαιτούν σκληρά μέτρα, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτά αποτελούν μέρος της δανειακής σύμβασης ή πακέτο προαπαιτούμενων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, αλλαγές στις 100 δόσεις,  αύξηση των εισφορών του ΟΓΑκατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων, απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών, αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, μείωση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων, νέο μισθολόγιο από μηδενική βάση και «ψαλίδι» στα επιδόματα του δημοσίου και μείωση των αμυντικών δαπανών με έμφαση στο προσωπικό και στις προμήθειες.

Ωστόσο η άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης διαψεύδει ότι έχει τεθεί μέχρι τώρα, απαίτηση για νέα προαπαιτούμενα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here