Αγνωστα τα αίτια που τουρκικό φορτηγό «εμβόλισε» ελληνική κανονιοφόρο στις 4 τα ξημερώματα

‘Ενα πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Μυτιλήνης όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο «εμβόλισε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι άγνωστο αν προκειται
*για προσωπικό «τσαμπουκά» του καπετάνιου του
*ή για σκόπιμη προβοκάτσια με τις πλάτες της τουρκικής κυβέρνησης
* για λαθρεμπορικό πλοίο που μετέφερε ύποπτο φορτίο και κινήθηκε υπό πανικό για να αποφύγει έλεγχο
*ή απλώς για λάθος του καπετάνιου του τουρκικής σημαίας φορτηγού πλοίου
123
Η πορεία του ελληνικού πολεμικού και (με διακεκομμένες) του τουρκικού
Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Karmate προσέγγισε σαν «τυφλό» την κανονιοφόρο και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι σαφές αν η κανονιοφόρος του ζήτησε αλλαγή πορείας εγκαίρως, με την έννοια ότι είναι αυτονόητο πως κανονικά σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπεται  το εμπορικό ούτως ή άλλως να αποφεύγει το ελληνικό πολεμικό, ειδικά μέσα στα χωρικά ύδατα  άλλης χώρας εννοείται. Εκ των υστέρων είναι βεβαιο ότι έγιναν κλήσεις στις οποίες ο καπετάνιος δεν απάντησε παρά έσπευσε να απομακρυνθεί προς την Τουρκία, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς προηγήθηκε τα τελευταία 5 λεπτά προ της πρόσκρουσης

Δεν σημειώθηκε τραυματισμός ή σοβαρές ζημιές ή  ρύπανση, όπως αναφέρεται  στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στις 17 Ιανουαρίου όταν σκάφος της τουκρικής ακτοφυλακής είχε ακουμπήσει την κανονιοφόρο «Νικηφόρος», όμως τώρα πρόκειται για κοινό εμπορικό πλοίο και δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για πρόκληση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΝ «μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ».

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ για το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα τα χαράματα στο ανατολικό Αιγαίο, έχει ως εξής:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, το εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΝ «μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ».
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here