Άγκυρα: Το Oruc Reis κάνει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα

Την ώρα που το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κατά το δοκούν, η Άγκυρα ισχυρίζεται πως το τουρκικό πλοίο κινείται αποκλειστικά στα δικά της θαλάσσια ύδατα. 

«Η περιοχή που κάνει έρευνες το Oruc Reis είναι εξ ολοκλήρου εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, η οποία καθορίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο και έχει καταγραφεί στα Ηνωμένα Έθνη. Οι τρέχουσες εργασίες θα γίνουν από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου σε απόσταση 440 χιλιομέτρων από την τουρκική ενδοχώρα και 130 χιλιόμετρα από τη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να κουνήσει και το δάχτυλο στην Αθήνα, προσθέτοντας πως «αναμένουμε από την Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί τεχνητούς λόγους και να θέτει προϋποθέσεις προκειμένου να μην εμπλακεί σε διάλογο με τη χώρα μας».

Σημειώνεται ότι μόλις χθες το βράδυ, η Άγκυρα ανανέωσε τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη Navtex αφορά θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης. Η νέα Navtex έχει ισχύ έως τις 4 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με διάβημα στην τουρκική πλευρά και ενημέρωσε συμμάχους και εταίρους για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here