Αγκάθι η ποινική και αστική ασυλία τραπεζικών στελεχών-δημοσίων υπαλλήλων για τις αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων

Κάλυψη των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων από τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες, οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από αναδιαρθρώσεις ή διαγραφές δανείων, προβλέπουν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει ως τις 16 Μαΐου τη ρύθμιση για την προστασία τραπεζικών στελεχών και κρατικών υπαλλήλων που χειρίζονται τις παραπάνω υποθέσεις από τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι κατά την αναδιάρθρωση χρεών, είτε στο πλαίσιο του νόμου για την εξωδικαστική διευθέτηση είτε εκτός αυτού, τραπεζικά στελέχη και κρατικοί υπάλληλοι «εάν δρουν με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή που εκπροσωπούν και σε συμμόρφωση με βέλτιστες πρακτικές και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται ότι έχουν ενεργήσει νόμιμα όσον αφορά σε θέματα ποινικής και αστικής ευθύνης».

Το κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να θέσει πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες ως προς την παροχή της νομικής κάλυψης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους πολύ μεγάλων οφειλετών.

Πρόκειται, πρακτικά, για επαναδιατύπωση της δέσμευσης που είχε αναλάβει η ελληνική πλευρά με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο συνόδευσε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Πληροφορίες ό,ως φέρουν να υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης. Η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει προυποθέσεις για το ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών και αξιολόγηση της δράσης από την Τράπεζα της Ελλάδος.Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν φάινεται διατεθειμένη να συμμετάσχει κατ’ οιονδήποτε τρόπο στην αξιολόγηση ή μη τυχόν ποινικών και αστικών ευθυνών για τα τραπεζικά στελέχη που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here