Αγιά Σοφιά: Η υποκρισία περισσεύει έξω και μέσα 

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Περισσεύει η υποκρισία των συμμάχων, των εταίρων, των φίλων χωρών στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς. Καμία πίεση προς την Τουρκία μόνο ευχολόγια, γενικές συστάσεις για σεβασμό στις διεθνές δίκαιο και παραδοχή εν τέλει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς να έχει να φοβάται κανέναν.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση,  οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία «νίπτουν τας χείρας τους» και αφήνουν το θέμα να περάσει σαν μία ασήμαντη λεπτομέρεια στην διεθνή σκακιέρα. Καλύπτουν την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα όπου αυτή κι αν εκδηλώνεται εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με απώτερο στόχο να εξαναγκάσουν την ελληνική πλευρά  στο τραπέζι του διαλόγου για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.  Οι κινήσεις του Ερντογάν στην Κύπρο, στο Καστελόριζο, στην ΑΟΖ, το Σύμφωνο με τη Λιβύη, στο προσφυγικό και τώρα στην  Αγιά Σοφιά αποτελούν προκλητικές επιθετικές κινήσεις  που παραμένουν αναπάντητες από τους συμμάχους της χώρας μας και θα συνεχίσουν να παραμένουν αναπάντητες παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μία ζωντανή και συνεχής απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας.  Η στάση τους όχι μόνο δεν αποτρέπει αλλά αντιθέτως ενθαρρύνει και τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα .

Ίσες αποστάσεις οι εταίροι

ΟΙ εταίροι μας στην Ε.Ε όχι μονο δεν αντιμετωπίζουν την χώρα μας ως μέλος της Ένωσης απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις αλλά  φροντίζουν πάντα  να κρατάνε ίσες αποστάσεις ευνοώντας εκ των πραγμάτων την Τουρκία λες και τα ελληνικά σύνορα δεν είναι σύνορα της Ε.Ε ενώ και το  προσφυγικό το  αντιμετωπίζουν σαν πρόβλημα της Ελλάδας και όχι συνολικά της Ευρώπης.

 Ανέξοδη δήλωση  ο Ζοζέπ Μπορέλ

 Είναι χαρακτηριστικό ότι το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε δεν προχώρησε  σε κυρώσεις κι ούτε πρόκειται να το κάνει παρα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης . «Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή» δήλωσε, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ. Δήλωση ανέξοδη χωρις ουσία και χωρίς αποτέλεσμα.

 Ένδεια...στρατηγικής

Υποκριτική και αμήχανη και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης όπως τουλάχιστον εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών  Νίκο Δένδια. «Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων δηλαδή κυρώσεων που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε μετά το τέλος  του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.  Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε  Δηλαδή ο κ. Δένδιας λέει ότι η Ε.Ε θα λάβει απόφαση για κυρώσεις αν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική της συμπεριφορά… Δηλαδή τι άλλο να κάνει, πόσο παραπέρα να προχωρήσει την παραβατική της συμπεριφορά στο θέμα αυτό η Τουρκία αφού ήδη η Αγιά Σοφιά έχει γίνει Τζαμί και με τη βούλα του Ερντογάν; Η …  ένδεια στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι εμφανής.

 Για να λέμε και την αληθεια έχουν δίκιο όσοι λένε ότι  πως αν αυτό είχε γίνει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε ξανά συλλαλητήρια όπως είχε γίνει με την συμφωνία των Πρεσπών. Η  πατριδοκαπηλία έχει περισσεύει  στη δεξιά παράταξη όταν είναι στην αντιπολίτευση αλλα όταν είναι στην κυβέρνηση σιωπά και καταπίνει…

Μη πειστικό επιχείρημα

Όσο  για την  αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να μας πείσει ότι αν η κυβέρνηση έθετε στην Ε.Ε το θέμα των  κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας  οχτώ μήνες πριν, ο Ερντογάν θα είχε κάνει πίσω και δεν θα υλοποιούσε την απόφασή του. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είπε οτι η κυβέρνηση άφησε αναξιοποίητο το σημαντικό όπλο των κυρώσεων, που πέτυχαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2019, ενώ τους τελευταίους μήνες είχε καταργήσει και τους διαύλους επικοινωνίας με την γείτονα. Καθόλου πειστικό το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ  καθώς  όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην άποψη ότι και οι εταίροι δεν θα προχωρούσαν σε κυρώσεις, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε γεγονός πριν οχτώ μήνες  και ο Ερντογάν δεν θα έκανε πίσω γιατί και η κίνηση του αυτή εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική του, να κανει την Τουρκία την  μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη με τα ισλαμικά χαρακτηριστικά στο εσωτερικό της που αυτός θέλει να της αποδώσει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here