Άγγελος Αυγουστίδης: «ΟΥΖΟ 44 ΟΥΖΟ».

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Παραμονές των εκλογών του 1958 ο Αυγουστίνος, ένας μικρός ποτοποιός από τη Θεσσαλονίκη, και ο Αριστοτέλης, o οδηγός του, γυρίζουν με ένα παλιό φορτηγό – μια Dodge του βρετανικού στρατού – τις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, πουλώντας κρασί, ούζο και άλλα ποτά.Το μετρικό σύστημα είναι η οκά και το κονιάκ το λένε ακόμη κονιάκ και όχι μπράντι. Η καθαρεύουσα είναι στις δόξες της, ο Ψυχρός Πόλεμος στο ζενίθ του και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συνέλθει από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Το Βασίλειο της Ελλάδας μόνο δημοκρατία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα προβλήματα πωλητών και πελατών, ο τρόπος που αντιδρούν σε όσα συμβαίνουν γύρω τους, οι προσωπικές ιστορίες τους και το παρελθόν τους είναι άμεσα συνυφασμένα με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.  «ΟΥΖΟ 44 ΟΥΖΟ», του Άγγελου Αυγουστίδη, εκδόσεις Κέδρος.

Από τις μονογραφίες, τα άρθρα και τα δοκίμια περάσατε στη συγγραφή βιβλίου;

Αν και ιστορικός και πρώην σύμβουλος τύπου, ήθελα πάντα να γράψω ελεύθερα, απαλλαγμένος από τον κορσέ της επίσημης ιστορίας, από την επιστημονική δεοντολογία, από το καθωσπρέπει του σύμβουλου τύπου. Πάντα με ενθουσίαζαν οι μύθοι, οι παλιές ιστορίες που μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα και που είχαν κάτι το μαγικό, γιατί μύθος και πραγματικότητα ενώνονταν. Μ’ αρέσουν οι ιστορίες του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες όπου κάποιοι ανεβαίνουν τα βουνά ψάχνοντας να βρουν θάλασσα, όπου εραστές παίρνουν φωτιά από το πολύ πάθος. Μ’ αρέσει να περιγράφω ανθρώπους με ατέλειες και αδυναμίες.

-Ιστορικού μυθιστορήματος;

Το σαράκι του ιστορικού και το ενδιαφέρον μου για τα πολιτικά πράγματα δεν παραμερίζονταν εύκολα .Ενώ είχα αρχίσει να γράφω κάτι απλό για τον πατέρα μου, τον Αυγουστίνο, και για το πώς τον έζησα εγώ όταν ήμουν παιδί, ήρθα αμέσως αντιμέτωπος με το γεγονός ότι η ζωή του, η συμπεριφορά του, καθορίζονταν από το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζούσε. Έτσι κατέληξα στο «ΟΥΖΟ 44 ΟΥΖΟ».

-«Ούζο 44 Ούζο», φανταστική αφήγηση με πραγματικά γεγονότα;

Το ‘βιβλίο του πατέρα’ έγινε μυθιστόρημα. Έχω κρατήσει το ιστορικό πλαίσιο, τα βασικά χαρακτηριστικά του πατέρα μου, το όνομα του ούζου που πουλούσε και κάποια στοιχεία από το παρελθόν του και την οικογένειά του αλλά το υπόλοιπο είναι μυθοπλασία. Ακόμη και τα ονόματα χωριών και πόλεων είναι φανταστικά. Το «ΟΥΖΟ 44 ΟΥΖΟ» είναι μια απλή ιστορία ενός μικρού ποτοποιού, του Αυγουστίνου, και του οδηγού του, του Αριστοτέλη, που με το παλιό τους φορτηγό οργώνουν όρη και βουνά προσπαθώντας να πουλήσουν τα ποτά τους. Είναι η περιγραφή ενός τριήμερου ταξιδιού στη Δυτική Μακεδονία, λίγο πριν τις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958.

-Τι προβλήματα είχαν τότε οι πωλητές;

Η δουλειά του Αυγουστίνου και του Αριστοτέλη δεν είναι εύκολη. Οι δρόμοι είναι δύσβατοι, τα χωριά συχνά απομονωμένα. Λεφτά δεν υπάρχουν, η φτώχια κυριαρχεί. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συνέλθει από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Πρέπει και να προσέχουν τι λένε γιατί στο καταπιεστικό μετεμφυλιακό κλίμα, ο χωροφύλακας καραδοκεί. Συνδετικός κρίκος του μυθιστορήματος είναι οι εκλογές και οι ελπίδες ή οι φόβοι ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Οι πελάτες που επισκέπτονται ο Αυγουστίνος και ο Αριστοτέλης τις τρεις αυτές μέρες έχουν ο καθένας τους τη δική τους ιστορία και τα δικά τους προβλήματα. Πολλοί απ’ αυτούς είναι πρόσφυγες, όπως ο Αυγουστίνος.

-Μέσα απο την ποτοποιία η χαρτογραφία και τοιχογραφία της ελληνικής επαρχίας;

Μέσω των προσωπικών ιστοριών του Αυγουστίνου και των πελατών και φίλων του και μιας περιγραφής της καθημερινότητας, το «ΟΥΖΟ 44 ΟΥΖΟ» προσπαθεί να δώσει μια εικόνα της Ελλάδας του 1958, μέσα από την ζωή των απλών ανθρώπων, ξεφεύγοντας από το ξερό πλαίσιο της επίσημης ιστορίας. Κυρίως προσπαθεί να δώσει την ατμόσφαιρα της επαρχίας του 1958, όπως την έζησα εγώ.

-Το δρομολόγιο του Αυγουστίνου του ποτοποιού για να πουλήσει το ούζο του;

Το «ΟΥΖΟ 44 ΟΥΖΟ» είναι η ιστορία ενός φανταστικού ταξιδιού σε φανταστικά βουνά, χωριά και πόλεις. Θα μπορούσε όμως και να ήταν πραγματικό.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here