Αγγέλικα Σαπουνά: Η κοινωνική πολιτική του δήμου δεν μπορεί να είναι συγκυριακή

 

Την απόδοση του μεγάλου ολυμπιακού ακινήτου του Παλαί στο Δημόσιο, καθώς τον Ιανουάριο του 2020 λήγει η σύμβαση παραχώρησής του στο δήμο ιεραρχεί ως βασική προτεραιότητα η υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου Αγγέλικα Σαπουνά, αντιπεριφερειάρχης Εργων και Υποδομών Αττικής .

Το Παλαί, που σήμερα νοικιάζεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τη μαγνητοσκόπηση ριάλιτι, πρέπει να εξαιρεθεί από την ΕΤΑΔ, διάδοχο του ΤΑΙΠΕΔ, «όχι ως ενοικιαζόμενο στούντιο για τηλεσκουπίδια, αλλά ως δημόσιος χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωφελών χρήσεων», τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εποχή» η Αγγέλικα Σαπουνά, επικεφαλής του συνδυασμού «Γαλάτσι από κοινού».

 

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα του Γαλατσίου, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από το δήμο κατά τη γνώμη σας;
Το Γαλάτσι παρουσιάζεται από τη σημερινή δημοτική αρχή ως μια λαμπερή, μοντέρνα πόλη. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, στο βαθμό κυρίως που αντανακλά τη μέριμνα άλλων φορέων, όπως τα σημαντικά έργα που χρηματοδότησε η περιφέρεια Αττικής με τη σημερινή της διοίκηση –και τα οποία ο συμπαθής νυν δήμαρχος, στο πολυτελές φυλλάδιο του απολογισμού του, παρουσιάζει σαν «τεχνικό πρόγραμμα του δήμου»! Κάτω, όμως, από την επιφάνεια κρύβονται μικρά και μεγάλα αγκάθια, που θα αντιμετωπίσει υποχρεωτικά, στο επόμενο εξάμηνο, το νέο δημοτικό συμβούλιο. Λήγει στις 7/1/2020 η σύμβαση παραχώρησης στο δήμο Γαλατσίου του μεγάλου ολυμπιακού ακινήτου, του Παλαί, από την ΕΤΑΔ, τη διάδοχο του ΤΑΙΠΕΔ. Στο χώρο αυτό, όπου έγινε πρόσφατα η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενούνται σήμερα όλα τα πολιτιστικά στέκια και εργαστήρια του δήμου και αρκετές αθλητικές δραστηριότητες των συλλόγων της περιοχής. Στο προαύλιό του σταθμεύουν τα απορριμματοφόρα του δήμου, χωρίς καμία σχετική υποδομή, ενώ ο μεγαλύτερος χώρος του, εκεί που φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες το 2015, νοικιάζεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τη μαγνητοσκόπηση ριάλιτι! Το Παλαί πρέπει να εξαιρεθεί οριστικά από την ΕΤΑΔ και ν’ αποδοθεί στο δημόσιο, ακόμη και με συνεργασία των τριών όμορων δήμων Γαλατσίου, Αθήνας και Νέας Ιωνίας. Όχι ως ενοικιαζόμενο στούντιο για τηλεσκουπίδια, αλλά ως δημόσιος χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωφελών χρήσεων. Το αίτημα αυτό σήμερα είναι άκρως επίκαιρο.

Το δεύτερο αγκάθι σχετίζεται με την κύρωση των δασικών χαρτών το Δεκέμβριο του 2019. Στα Τουρκοβούνια, δίπλα στο Άλσος Βεΐκου, υπάρχουν δασικές εκτάσεις υπό αμφισβήτηση από ιδιώτες και καταπατητές. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ν’ ανοίξει η κερκόπορτα για περαιτέρω τσιμέντωμα κι ο δήμος έχει τον πρώτο λόγο γι’ αυτό.

Το τρίτο είναι η αναμενόμενη επιδείνωση των ήδη κακών κυκλοφοριακών συνθηκών της πόλης λόγω της κατασκευής του μετρό. Είμαστε πολύ θετικοί προς το μετρό, πρέπει όμως να υπάρξει σοβαρή συγκοινωνιακή αναδιάρθρωση σε μια πόλη χωρίς κανένα δημόσιο πάρκινγκ, με ανεπαρκή δημόσια συγκοινωνία και η οποία κόβεται στα τέσσερα από δυο μητροπολιτικούς οδικούς άξονες ταχείας κυκλοφορίας.

Τα «μικρά» αγκάθια ποια είναι;
Ζητήματα που δεν προσφέρονται για έργα «βιτρίνας» του κάθε δημάρχου, αλλά αφορούν την καθημερινή ποιότητα ζωής: οι ασυντήρητοι δρόμοι εκατέρωθεν των μεγάλων κεντρικών αρτηριών, με τον ανεπαρκή φωτισμό και τα σπασμένα ή μικροσκοπικά πεζοδρόμια, χωρίς όμβρια ή σύγχρονες αποχετεύσεις σε κάποιες γειτονιές. Οι πολλές, μικρές παραμελημένες πλατείες ανάμεσα στα μπλοκ των πολυκατοικιών, που θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε πόλους αναζωογόνησης κάθε μιας από τις πολλές παραδοσιακές γειτονιές. Αντί η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δημιουργία «κέντρου πόλης», κάτι που όντως λείπει από το Γαλάτσι, αλλά είναι επίσης έργο πολυδάπανο, με πολλές, δύσκολες χωροταξικές και άλλες πτυχές. Είναι επιτακτικό να δοθεί πνοή ανάπτυξης στον πολιτισμό και όχι μόνον στις καφετέριες και τα φαστ φουντ. Θεατρική σκηνή, μουσική σκηνή, αίθουσα κινηματογραφικών προβολών, σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη με πολυμέσα, στοιχειώδη που λείπουν παντελώς και η έλλειψή τους διώχνει από το Γαλάτσι το πιο δυναμικό και πολυπληθές κομμάτι του, τη νεολαία. Χώρος για καινούργια σχολεία –ο μισός μαθητικός πληθυσμός φοιτά στη Γκράβα, που ανήκει στο δήμο Αθηναίων! Συντήρηση της υποδομής των υπαρχόντων σχολείων: μόνωση, θέρμανση, ασφαλή προαύλια –αιτήματα που κατατέθηκαν για πολλοστή φορά στο δημοτικό συμβούλιο, μόλις ένα μήνα πριν.

Ένα καίριο ζήτημα για όλες τις περιοχές της Αττικής είναι αυτό των απορριμμάτων. Εσείς τι προτείνετε για τη διαχείρισή τους;
Το Γαλάτσι θεωρείται καθαρή πόλη, γιατί όντως η δημοτική υπηρεσία λειτουργεί ικανοποιητικά. Όμως, δεν υπάρχει πρόγραμμα σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων κι αυτό δεν είναι πλέον εναλλακτική λύση, αλλά αναγκαιότητα. Το έλασσον είναι να γίνει, όπως και σε κάθε δήμο, διαλογή στην πηγή, που θα ξεχωρίζει τα ανακυκλώσιμα, έτσι ώστε να καταλήγει για ταφή ο μικρότερος δυνατός όγκος. Δεύτερο σημείο που μας αφορά τοπικά, είναι να μην προκύψει με κανένα πλάγιο τρόπο η χρήση των παλιών, ανενεργών λατομείων των βουνών μας για χωματερή. Ξέρουμε ότι κατά διαστήματα πηγαίνουν εκεί απορριμματοφόρα του δήμου και αδειάζουν κλαδέματα, αλλά μαζί με αυτά πολλές φορές και μπάζα. Αυτή η πρακτική, μη σύννομη εξάλλου, πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, ποια δράση προτείνετε ότι πρέπει να έχει ο δήμος;
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μια πλήρης καταγραφή των αναγκών, της φτώχειας που συχνά συγκαλύπτεται. Πχ 1.100 δημότες παίρνουν Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, όμως πολύ λιγότεροι εξυπηρετούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο και την κοινωνική ιματιοθήκη. Τα οποία, άλλωστε, δεν χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του δήμου. Όμως, η κοινωνική πολιτική του δήμου δεν μπορεί να είναι συγκυριακή, ούτε να εξαρτάται από τις δωρεές και τον εθελοντισμό. Παράλληλα, υπήρξαν και σοβαρές αμέλειες της παρούσας διοίκησης, όπως το γεγονός ότι δεν φρόντισαν εγκαίρως για τα δωρεάν σχολικά γεύματα των παιδιών στα δημοτικά σχολεία, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην παρέχονται.

Αυτές οι εκλογές θα είναι οι πρώτες που θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό για τη διοίκηση των δήμων κατά τη γνώμη σας;
Η απλή αναλογική επιτρέπει, τουλάχιστον θεωρητικά, κάθε δήμος να διοικείται δημοκρατικά, αφού οι συμμετέχοντες θα έχουν την εκπροσώπηση που τους αναλογεί από το ποσοστό τους και δεν θα είναι όπως παλιότερα, που ο νικητής «τα έπαιρνε όλα». Τίθεται, βέβαια, ένα θέμα ωριμότητας των εκπροσώπων, ώστε να συνεργαστούν ειλικρινά, με εντιμότητα και όχι για ανταλλάγματα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αφού στους δήμους δεν τίθεται θέμα «δεδηλωμένης», αλλά ad hoc συνεργασίας σε συγκεκριμένα ζητήματα. Θα πρέπει, επίσης, να εκλείψει και «η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», καθώς οι αποφάσεις θα εξαρτώνται κάθε φορά από τους περισσότερους και όχι από μια μόνιμη πλειοψηφία. Ο καθένας, δηλαδή, θα έχει την πλήρη ευθύνη για ό,τι ψηφίζει ή καταψηφίζει και για τις συνέπειες της στάσης του. Πάντως, η λυδία λίθος της δημοκρατίας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών και η δημοκρατική συμμετοχή και διαβούλευση όχι μόνον μέσα, αλλά και έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

epohi.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here