Έξαλλοι οι Αφγανοί με τη σμηναγό τους που ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ

Η πρώτη γυναίκα πιλότος στο Αφγανιστάν ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ επειδή έκρινε ότι αν επιστρέψει στην πατρίδα της θα κινδυνεύσει η ζωή της και οι Αφγανοί είναι έξαλλοι.

Η σμηναγός, που είχε πάει για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ,  είχε τιμηθεί πέρσι με το βραβείο «Θαρραλέας γυναίκας» από το Στέτ Νττιπάρτμεντ για την απόφασή της να σπάσει τα ταμπού και να «τρυπώσει» στην αεροπορία

Εντούτοις φαίνεται ότι μέχρι εδώ ήταν το θάρρος της  25χρονης σμηναγού Νιλουφάρ Ραχμάνι, που πολλοί την κατηγορούν ότι σκόπιμα πήγε εκεί για μετεκπαίδευση, ώστε να μεταναστεύσει ως ηρωϊδα, σε αντίθεση με τους συμπατριώτες της που τρυπώνουν σε καράβια και θαλασσοπνίγονται για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σε μια χώρα όπου κυριαρχεί (όπως σε όλες τις χώρες παρόμοιας δομής) το «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω», δεν αποκλείεται η Νιλουφάρ, όπως την κατηγορούν, όντως να σχεδίασε την «απόδρασή» της ξοδεύοντας ένα εκατομμύριο φορολογουμένων πολιτών του Αφγανιστάν για τη μετεκπαίδευση. Δεν αποκλείεται και να λύγισε υπό την πίεση και ενώ πιθανόν είχε ξεκινήσει ορμητικά και ηρωϊκά, να μην άντεξε τις απειλές προς την οικογένειά της, που εξαιτίας της δικής της σταδιοδρομίας στην πολεμική αεροπορία, έχει αναγκαστεί να μετακομίσει τέσσερις φορές σε διάφορα χωριά και πόλεις του Αφγανιστάν.

Ο Μοχάμαντ Ραντμάνις, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Αμυνας, είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα απορρίψει το αίτημα της 25χρονης.

  • «Οταν ένας αξιωματικός παραπονιέται για ανασφάλεια και φοβάται τις απειλές, τότε τι να κάνουν οι απλοί άνθρωποι; Βρήκε μια δικαιολογία για τον εαυτό της, όμως έχουμε εκατοντάδες μορφωμένες γυναίκες και ακτιβίστριες που εργάζονται. Αυτές τι πρέπει να κάνουν;»
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here