«Αγαπητέ αποτυχόντα μαθητή στις Πανελλήνιες»

 

της Χριστίνας Υφαντή

Aγαπητέ αποτυχόντα μαθητή στις Πανελλήνιες,

Σου γράφω αυτό το γράμμα όχι για να σε παρηγορήσω αλλά για να σε διαβεβαιώσω ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ… αντιθέτως εδώ ακριβώς αρχίζει.

Σίγουρα οι παρακάτω σκέψεις στροβιλίζονται συνεχώς στο μυαλό σου. Οι κόποι σου, τα ξενύχτια με τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος ,το άθλημα ή οι ασχολίες που παράτησες για να αφοσιώσεις στον στόχο σου ,το πήγαινε-έλα σχολείο- φροντιστήριο – σπίτι (και φτού και πάλι από την αρχή),το καθημερινό άγχος που βίωσες (που φυσικά δεν μπόρεσε να εκτονωθεί εξαιτίας της έλλειψης χρόνου) τα χρήματα που οι γονείς σου με κόπο «επένδυσαν» σε εσένα, γιατί πλέον οι πανελλήνιες είναι επένδυση …και ούτε λόγος για την σχολή που τόσο επιθυμούσες .

Ο κόσμος μαζί με τα όνειρα σου κατέρρευσαν εν μια νυκτί . Πιστεύεις ότι δεν θα κανείς τίποτα απολύτως στην ζωή σου, ότι δεν θα βρείς τον δρόμο σου, απλώς επειδή δεν έγραψες «ικανοποιητικά» στις πανελλήνιες και απέτυχες να προαχθείς στο πανεπιστήμιο.

Τι είναι όμως άραγε αυτές οι πανελλήνιες ;  Κάποιοι τις παραλληλίζουν με τον… ιππόδρομο. Πρόκειται για κούρσες με προπονημένα και αρκετά δυνατά άλογα που πολλά από αυτά παρουσιάζουν την πιθανότητα επιτυχίας. Η πιθανότητα επιτυχίας ισοδυναμεί με μια… πρόβλεψη καθώς δύσκολα μπορείς να αποκλείσεις πολλούς από τους σχεδόν ισάξιους ίππους μιας ιπποδρομίας.

Ομως, οι πανελλήνιες δεν είναι μια απλή κούρσα, καθώς αυτή η κούρσα έχει τους δικούς της κανόνες… Όλα τα απίθανα μπορούν να συμβούν… θα δεις «αδύναμους» μαθητές να πετυχαίνουν τον στόχο τους και «αριστούχους» να αποτυγχάνουν παταγωδώς…

Σκέψου ότι ζούμε σε έναν κόσμο με αναρίθμητα προβλήματα και πίστεψέ με, οι πανελλήνιες δεν θα έπρεπε να είναι ένα από αυτά. Ειδικά έναν νέο άνθρωπο δεν θα έπρεπε να απασχολούν τέτοια προβλήματα. Ουσιαστικά προβλήματα μπορούν να θεωρηθούν μόνο τα προβλήματα υγείας .

Είσαι 18 χρονών και έχεις όλη την ζωή μπροστά σου. Αρκετά όμως με την θεωρία ! Ας περάσουμε στην πράξη… Απέτυχες τον στόχο σου και τώρα τι γίνεται ; Αρχικά, να τονίσω ότι δεν είσαι μονός σου και αυτό γιατί δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που απέτυχε στις πανελλήνιες .Πάντα υπάρχει και η δεύτερη και η τρίτη ευκαιρία για όποιον προσπαθεί και πραγματικά θέλει να πετύχει… Ο δρόμος της επιτυχίας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα!

Ας μην ξεχνάμε ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι από τον Τόμας Έντισον μέχρι και τους Beatles βίωσαν την αποτυχία αλλά με επιμονή και υπομονή κατάφεραν να ξεχωρίσουν! Άλλωστε όπως έχει πει ο Michael Jordan : «Εχω αποτύχει ξανά και ξανά στην ζωή μου και γι ‘αυτό ακριβώς πέτυχα».

Αν στ’αλήθεια λαχταράει η καρδούλα σου αυτή την σχολή, τότε να προσπαθήσεις και να ξαναπροσπαθήσεις μέχρι να πετύχεις… Αν από την άλλη πλευρά οι πανελλήνιες δεν βρίσκονται στις επιδιώξεις σου τότε κυνήγα τα όνειρά σου και ακολούθησε τις κλίσεις σου… υπάρχουν αμέτρητες εναλλακτικές επιλογές !

Τέλος, εύχομαι να σε συντροφεύει πάντα το απόφθεγμα του Αndre Gide : «ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς ,αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή».

Άφησε λοιπόν πίσω την «ακτή» σου, άνοιξε τα φτερά σου και κάνε τα όνειρα σου πραγματικότητα.

Φιλικά,

Πρώην αποτυχούσα και νυν επιτυχούσα στις πανελλήνιες κατόπιν δεύτερης προσπάθειας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here