Αγανάκτηση με το Brexit-μαϊμού – Αναμένονται παραιτήσεις υπουργών

Οι προσπάθειες της Τερέζα Μέι να ακροβατήσει μάλλον δεν πείθουν ούτε τους δικούς της υπουργούς και αναμένονται παραιτήσεις, καθώς η συμφωνία στην οποία φέρεται να κατέληξε (δεν ειναι ακόμη σαφείς οι όροι), μοιάζει σαν Brexit μόνον ως προς τα καλά της ΕΕ, συντηρώντας όλα τα αρνητικά που αποτέλεσαν και εξαρχής το κινητρο για έξοδο απο την Ένωση.

Ομως η Μέι έχει πολλά να διαπραγματευθεί, με κυριώτερα στοιχεία εκείνα που βοηθούν στην μη διάλυση του «Ηνωμένου Βασιλείου» και δίνει προτεραιότητα σε όσα θα διατηρήσουν τη συνοχή με Ιρλανδια και Σκωτία -οι οποίες θέλουν να παραμεινουν στην ΕΕ

Οι αναμενόμενες αντιδράσεις θα προέλθουν απο τους ευρωσκεπτικιστές, καθώς διέρρευσε στους Τάιμς του Λονδίνου έγγραφο το οποίο λέει ότι η Βρετανία δεν θα έχει κανένα λόγο το Brexit. Με λίγα λόγια, η Ευρωπαική Ένωση θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας στην ουσία.

Σύμφωνα με το σημείωμα που έχουν στα χέρια τους οι Τάιμς του Λονδίνου, οι Γερμανοι θεωρουν τη συμφωνια που έκλεισε η Μέι, «την χειρότερη δυνατον για τη Βρετανία». ΟΙ Γερμανοί μάλιστα διέρρευσαν ότι «είμαστε στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση για τη μελλοντική σχέση. Η τελωνειακή ένωση ως βάση της μελλοντικής σχέσης σημαίνει ότι οι Βρετανοί πρέπει να ευθυγραμμίσουν τους κανόνες τους, αλλά η ΕΕ θα διατηρήσει όλους τους ελέγχους. Εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες».

Ήδη δύο υπουργοί της Μέι, η Penny Mordaunt και η Esther McVey, βρίσκονται με το ένα…πόδι εκτός κυβέρνησης.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ξεκινά στις 16.00 σήμερα το απόγευμα αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες.

«Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα ψηφίσει την ταπεινωτική συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ήδη σκληροπυρηνικό μέλος του κόμματος, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο αλλά εμφανώς δεν στηρίζει τις διαπραγματεύσεις της.

O Tζέφρι Ντόναλντσον από το ίδιο κόμμα, το DUP, δήλωσε στο BBC ότι «αυτό που ακούσαμε για τη συμφωνία, δείχνει πως μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Ο πρώην Brexiteer Τζέικομπ Ρις Μογκ δήλωσε στην εκπομπή του BBC Newsnight ότι είναι τόσο δυσαρεστημένος με τη συμφωνία που θα μπορούσε να αποσύρει την υποστήριξή του προς την κυρία Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι, Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «τεχνικό επίπεδο» με ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπόρις Τζόνσον (που ομως έβγαλε την ουρά του απ΄έξω όταν παραιτήθηκε μετα το δημοψήφισμα για το Brexit») τώρα επανεμφανιζεται μαχητικός και χαρακτηριζει την συμφωνια «δουλική»

«Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν μια συμφωνία για το Brexit η οποία θα καταδικάσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς αποικίας», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. «Θα καταδικαστούμε να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση και υπό τον ρυθμιστικό έλεγχο των Βρυξελλών. Ο κόσμος δεν ψήφισε υπέρ ενός καθεστώτος αποικίας», είπε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ, και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κοινή επιστολή τους κάλεσαν για το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες πριν τη ψηφοφορία – δίνοντας στο κοινοβούλιο τη δυνατοτητα να ψηφίσει για έναν εναλλακτικό δρόμο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι αυτό θα πρέπει αρχικά ή να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να να κατατεθούν τροπολογίες στην κατ΄αρχήν συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here