Αυξάνεται η πίεση προς την Αθήνα, παρά την πρόοδο. No deal χωρίς πρόσθετα μέτρα, διαμηνύουν Εurogroup-Ντάισλεμπλουμ

 

 

Αυξάνεται η πίεση προς την Αθήνα καθώς το Eurogroup που ολοκλήρωσε το μεσημέρι την συνεδρίαση του στο Αμστερνταμ, εμμένει στην θέση ότι πρέπει να ψηφισθούν προληπτικά τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3 δις ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων και συμφωνία.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ τα πρόσθετα μέτρα «εν αναμονή» -contingency measures- του ΔΝΤ θα πρέπει να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες και να νομοθετηθούν προκαταβολικά -legislated upfront. Ο ίδιος συνέδεσε αυτή τη διαδικασία με τη δυνατότητα ενός έκτακτου την Μεγάλη Πέμπτη το οποίο θα μπορούσε να εξετάσει ενέργειες για το χρέος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε όλα τα πεδία λέγοντας χαρακτηριστικά την φράση είμαστε πολύ κοντά.
Πρόσθεσε επίσης πως δεν υπάρχει συμφωνία στις τάξεις του Eurogroup για κούρεμα χρέους της Ελλάδας.

Το Eurogroup διαπίστωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών αναφέρει σε μήνυμά του και ο Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Συζητάμε πλέον για τα έκτακτα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Αμστερνταμ.

Ο σχεδόν λευκός καπνός

Ολα συνηγορούν ότι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται στο παρά ένα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει και το δρόμο για συζήτηση του θέματος του χρέους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν από την Πέμπτη, ότι βγήκε σχεδόν «λευκός καπνός», προσθέτοντας ότι στο ασφαλιστικό υπάρχουν ακόμη μικρές διαφορές.

Ωστόσο δεν αναμένεται να επικυρωθεί καμία συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα, εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Άμστερνταμ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην Ελλάδα και ότι «δεν είναι απαισιόδοξος για μία έγκαιρη συμφωνία».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε ότι Αθήνα και θεσμοί έχουν σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι και πιθανή και αναγκαία, καθώς συνάδει με την κοινή πολιτική θέληση» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

«Υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη», δηλωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ.  «Το ελληνικό πρόγραμμα, για εμάς, βασίζεται σε δύο παράγοντες, στις μεταρρυθμίσεις, όπου υπάρχει πρόοδος, και στη βιωσιμότητα του χρέους, όπου προς το παρόν δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις», πρόσθεσε.

Μετά από αυτά είναι πιθανό να γίνει έκτακτο Eurogroup  για την Ελλάδα μέσα στη Μ. Εβδομάδα.

Κατρούγκαλος: Κλείσαμε το ασφαλιστικό

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμών έκλεισε το ασφαλιστικό.  

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα για τα τρία πρώτα χρόνια και μισή μονάδα για τα επόμενα τρία και τους χωρίζει διαφορά μόλις 70 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Οι θεσμοί δέχθηκαν οι όποιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις να γίνουν σε συντάξεις που αρχίζουν από 1300 ευρώ και πάνω μικτά.

Εκτός νομοσχεδίου θα μείνουν τελικά τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Η ρύθμιση τους θα γίνει με νέο νομοσχέδιο.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων πέραν αυτών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Η πρότασή μας καλύπτει όλο το έλλειμμα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη λεγογισμένη αύξηση των εισφορών»,τόνισε.

Για το θέμα αυτό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώσε εμμέσως τη συμφωνία, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να είμαστε σκληροί με τους Έλληνες, καθώς τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η σύγκλιση σε κόκκινα δάνεια, αφορολόγητο

Οι δυο πλευρές βρέθηκαν κοντά και στο θέμα των «κόκκινων δανείων», ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αποστάσεις στο θέμα του αφορολογήτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην μειωθεί κάτω από τα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά να περιοριστεί στις 8.182 ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι πρότειναν συμβιβαστική πρόταση για την μείωσή του σταδιακά σε μια τριετία, ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει τη συμβιβαστική αυτή πρόταση.

 

Το οικονομικό επιτελείο -Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης-  αναχωρεί για την Ολλανδία εν όψει του αυριανού Eurogroup στο Άμστερνταμ, ενώ στην Αθήνα παραμένουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι αντιδράσεις των θεσμών

«Στη σημερινή συνεδρίαση θα ενημερωθούμε για το ζήτημα της Ελλάδας, αλλά παρ’ ότι ακούω θετικά νέα από την Αθήνα, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ενδεικτικά κ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό χρέος, διαμήνυσε ότι τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσής του θα εξεταστούν αφότου η Ελλάδα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here