Αυτοψία Τσίπρα στα hot spots Χίου-Λέρου- «Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υπό αντίξοες συνθήκες, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Χίο όπου επισκέφθηκε το hotspot που έχει δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες κι ευχαρίστησε τους νησιώτες, το λιμενικό, τους άνδρες και γυναίκες του στρατού και την αυτοδιοίκηση, τους απλούς πολίτες «που πράττουν το πατριωτικό και εθνικό τους καθήκον τους», όπως εξήγησε.

«Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να πράξει το δικό της καθήκον, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων που αναλογούν στην Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ να υποδεχτούν πρόσφυγες» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη η ΕΕ να ελέγξει κατά πόσο τηρείται η συμφωνία επανεισδοχής με τρίτες χώρες, ιδίως με την Τουρκία, όσων δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.«Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα.

» Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες.»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία, «να παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, θα έλεγα της ανθρωπότητας, διότι βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς ροές, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μετά τη Χίο, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λέρο και αύριο αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here