Αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές αποφάσισε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ- Αποχώρησαν ΑΡΑΣ και ΑΡΑΝ

Χωρίς τις δύο οργανώσεις ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί υπέρ της εκλογικής συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν κατέρχεται αυτόνομα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συνεδρίασε την Κυριακή, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (65-15) ότι δεν υπάρχει έδαφος για εκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα. 

Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είχε ήδη εισηγηθεί προς τις συνελεύσεις και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο του κόμματος ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία με τη Λαϊκή Συνεργασία (ΛΑΕ) του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά τις συναντήσεις που έγιναν με τη Λαϊκή Ενότητας ελήφθησαν οι παρακάτω απαντήσεις:

α) Το πρόγραμμα της εκλογικής συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί για τη ΛΑ.Ε και είναι αυτό που έχει αποσταλεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικών αλλαγών στην φάση αυτή, ούτε θα υπάρξει «άλλο πρόγραμμα της εκλογικής συνεργασίας». Είναι, κατά τη γνώμη τους, επαρκές πρόγραμμα για μια «αντιμνημονιακή – δημοκρατική – πατριωτική συνεργασία».

β) Σ’ αυτή τη βάση, η θέση και οι διατυπώσεις για την ΕΕ δεν μπορούν να αλλάξουν, παραμένει η θέση «ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές της ΕΕ».

γ) Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες επιπλέον αναφορές στο ρόλο του οργανωμένου λαού και των κινημάτων στην υλοποίηση του προγράμματος.

δ) Στο ερώτημα για τη στάση της ΛΑΕ σε περίπτωση έλλειψης αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση συνεργασία με μνημονιακή κυβέρνηση.

ε) Στις εκλογές θα κατέβει η ΛΑΕ, η οποία είναι μετωπικό σχήμα και όχι κόμμα. Δεν υπάρχει περίπτωση εκλογικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή άλλης συλλογικότητας στον τίτλο.

Χαρακτηριστικά συγκεντρωτισμού και αρχηγισμού στη ΛΑΕ

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε κριτικά πάνω στο προγραμματικό πλαίσιο που προτάθηκε από την ΛΑ.Ε. Σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της ΛΑ.Ε κινείται σε κατεύθυνση προοδευτικής, ριζοσπαστικής, διαχείρισης και διακυβέρνησης, παρά τις όποιες θετικές ή αρνητικές διατυπώσεις -που κι αυτές έχουν την σημασία τους. Ο χαρακτήρας του μετώπου που προτείνεται ορίζεται ως αντιμημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό, πράγμα που δεν εκφράζει τον ριζοσπαστισμό, την ταξικότητα και το πολιτικό βάθος του «όχι»» σχολιάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και παρατηρεί: «Η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου αν δεν έχει δημοκρατική οργάνωση κινδυνεύει να διαμορφώσει χαρακτηριστικά συγκεντρωτισμού, αρχηγισμού, επιστροφής στις χειρότερες παραδόσεις της αριστεράς που πρέπει να ξεπεραστούν».

Στο βαθμό που υπήρχε συμφωνία, η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφορούσε μια ισότιμη εκλογική συνεργασία δύο μετώπων και όχι προσχώρηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο μέτωπο της ΛΑΕ, που θα αποτυπωνόταν στο όνομα (ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και θα έβρισκε εφαρμογή στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την εκλογή αντιπροσώπων μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες συγκρότησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here