Αυτισμός: Νέο αιματολογικό τεστ δίνει ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick και από το Πανεπιστήμιο της Bologna βρήκαν σχέση ανάμεσα στον αυτισμό και σε βλάβες στις πρωτεΐνες πλάσματος στο αίμα. Όπως λένε, πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της σοβαρής διαταραχής.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος και ούρων, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τον αυτισμό στα παιδιά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Autism, οι ερευνητές εξέτασαν τις χημικές διαφορές στο αίμα και στα ούρα 38 αυτιστικών παιδιών και 31 παιδιών χωρίς την πάθηση, όλα ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών. Στα αυτιστικά παιδιά βρήκαν υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνικής βλάβης – ιδιαίτερα στο πλάσμα του αίματος – τα οποία, όπως λένε, σχετίζονταν με κακή υγεία.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης, επειδή τα συμπτώματα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το παιδί.

Στη Βρετανία ένα στα εκατό παιδιά έχει αυτισμό. Περισσότεροι άντρες διαγιγνώσκονται από ό,τι γυναίκες. Τα τελευταία 20 χρόνια ο αριθμός των διαγνωσμένων περιπτώσεων αυξήθηκε. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο αυτισμός δεν επηρεάζει μόνο τα παιδιά – τα αυτιστικά παιδιά εξελίσσονται σε αυτιστικούς ενήλικες. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αλλά υπάρχει μια σειρά παρεμβάσεων.

Ο αυτισμός επηρεάζει κυρίως την κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία ενός ατόμου, με συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές στην ομιλία, επαναλαμβανόμενη και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, υπερκινητικότητα, άγχος και δυσκολία προσαρμογής σε νέα περιβάλλοντα.

Τα γενετικά αίτια θεωρούνται υπεύθυνα περίπου για το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Τα υπόλοιπα πιστεύεται ότι προκαλούνται από έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων, μεταλλάξεων και σπάνιων γενετικών παραλλαγών.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Naila Rabbani δήλωσε σχετικά: «Η ανακάλυψή μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση. Με περαιτέρω εξετάσεις μπορούμε να αποκαλύψουμε ειδικά προφίλ πλάσματος και ούρων ή δακτυλικά αποτυπώματα ενώσεων, που έχουν υποστεί επιβλαβείς τροποποιήσεις. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διάγνωση της ASD και να βρούμε νέες αιτίες, που την προκαλούν».

Πηγή: healthmag.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here