Αυστρία: Στο εδώλιο ο νεοναζί γιατρός που αρνούνταν να περιθάλψει πρόσφυγες

Το πλούσιο ναζιστικό προπαγανδιστικό υλικό που ο ίδιος είχε στην κατοχή του και η πληθώρα των νεοναζιστικού περιεχομένου αναρτήσεων του στο διαδίκτυο, οδηγούν τώρα σε δίωξη για ναζιστική δραστηριοποίηση κατά παράβαση του αυστριακού «Νόμου απαγόρευσης» σε βάρος του Αυστριακού γιατρού στον οποίο είχε πέρυσι επιβληθεί απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος διότι αρνείτο να δεχθεί πρόσφυγες ως ασθενείς.

Η πινακίδα με την επιγραφή «Σε αυτό το ιατρείο δεν γίνονται δεκτοί οι αιτούντες άσυλο», που είχε αναρτήσει – μάλιστα και σε αγγλική μετάφραση – τόσο στην είσοδο του ιατρείου του στη Βιέννη, όσο και στο Facebook, ο Αυστριακός γιατρός Τόμας Ούντεν είχε προκαλέσει την περασμένη άνοιξη μεγάλο σάλο στην Αυστρία.

Αντιδρώντας τότε στην πρωτοφανή αυτή στάση ενός συμβεβλημένου γιατρού του, το Περιφερειακό Ταμείο Ασθενών της Βιέννης είχε καταγγείλει τη σύμβαση μαζί του, έπειτα και από την κατηγορηματική άρνηση του 54χρονου να αλλάξει την τότε στάση του.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου η Ιατρική Ένωση Βιέννης προχώρησε στην επιβολή απαγόρευσης της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, εκτιμώντας πως αυτός δεν είναι πλέον αντάξιος της απαραίτητης εμπιστοσύνης.

Οπως αναφερόταν σχετικά, η απαγόρευση είχε επιβληθεί όχι μόνον εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης του Τόμας Ούντεν σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο, αλλά και για άλλους ακόμη λόγους που σχετίζονται με τις ακραίου, ναζιστικού περιεχομένου αναρτήσεις του στο Facebook.

Οπως επιβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπός της, η Εισαγγελία Βιέννης ασκεί τώρα δίωξη εναντίον του γιατρού για ναζιστική δραστηριοποίηση κατά παράβαση του «νόμου απαγόρευσης», μετά τον εντοπισμό υλικού ναζιστικού περιεχομένου κατά την έρευνα στην κατοικία του, αλλά και τις πολλαπλές αναρτήσεις στην προσωπική σελίδα του στο Facebook.

Σε αυτές τις αναρτήσεις του, ο γιατρός, ο οποίος έγινε γνωστό πως διαθέτει αρκετά πανεπιστημιακά διπλώματα, εξυμνεί επανειλημμένα τον εθνικοσοσιαλισμό, αρνείται το Ολοκαύτωμα ή παραπέμπει σε αντισημιτικές, ακροδεξιές και νεοναζιστικές ιστοσελίδες και μπλόγκ.

Από την Εισαγγελία Βιέννης γνωστοποιήθηκε πως δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για τη δίκη του Τόμας Ούντεν , η οποία θα διεξαχθεί από ορκωτό δικαστήριο.

Ο «Νόμος Απαγόρευσης», στη βάση του οποίου πρόκειται να δικαστεί, είχε ψηφιστεί στην Αυστρία αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου 1945, από την πρώτη, προσωρινή αυστριακή κυβέρνηση και με αυτόν ετίθετο υπό απαγόρευση το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της χώρας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ.: «απλή» συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα σε τέτοιες περιπτώσεις από τα αυστριακά δικαστήρια, τα οποία συνήθως επιβάλλουν υψηλές ποινές.

Με βάση αυτόν τον νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενικές» οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται από τότε οποιαδήποτε επανίδρυσή τους ή δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here