Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στους «αντάρτες»: Ολα στην ώρα τους. Η Πρόεδρος, οι υπουργοί και η δεδηλωμένη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Με μια δήλωση με νόημα και αποδέκτες τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά καταψήφισαν ή αποδοκίμασαν την δύσκολή και κορυφαία κυβερνητική επιλογή για διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους,  ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι ο εθνικός στόχος να μείνει όρθια η χώρα και ο λαός.

«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους», τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η τελευταία φράση του πρωθυπουργού, το «όλα τα άλλα θα αντιμετωπισθούν στην ώρα τους», μπορεί με βεβαιότητα να εκληφθεί και ως δημόσιο μήνυμα προς όσους διαφοροποιήθηκαν ή σκοπεύουν να διαφοροποιηθούν στο μέλλον, από την κυβερνητική γραμμή, ιδίως σε τόσο σημαντικά θέματα. Και είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται περισσότερο στη συνείδηση των βουλευτών και την πολιτική τους ευθύνη και λιγότερο στην απειλή λήψης μελλοντικών μέτρων.

Οπως έλεγαν και υπουργοί, όσοι επέλεξαν να διαφοροποιηθούν με τόσο ηχηρό τρόπο από θεμελιώδεις επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να συνοδέψουν την επιλογή τους αυτή και με μια ακόμη πράξη ευθύνης, την παραίτησή τους από την θέση που κατέχουν.

Αυτό, βέβαια ισχύει πολύ περισσότερο και για τους βουλευτές εκείνους που κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα, καθώς έχει προκύψει το οξύμωρο σχήμα, υπουργοί να καταψηφίζουν ή να μην στηρίζουν σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης στην οποία μετέχουν, οι οποίες έχουν μάλιστα άμεση επιρροή και στην άσκηση του κυβερνητικού τους έργου(π.χ αποκρατικοποιήσεις).

Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για την Πρόεδρο της Βουλής, καθώς μπορεί να εξελέγη στη θέση με πρόταση της κυβέρνησης, όμως ο ρόλος της είναι θεσμικός  καθώς αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του πολιτεύματος και επομένως μπορεί να αχθεί υπεράνω κυβερνητικών σκοπιμοτήτων. Ομως κι αυτό, έλεγαν πολιτικοί παράγοντες, έχει τα όρια του, καθώς δεν μπορεί να στρέφεται ενάντια στην ίδια την ύπαρξη της κυβέρνησης, χωρίς να τίθεται θέμα πολιτικής ευθύνης λόγων και έργων.

Η δεδηλωμένη

Οσον αφορά το θέμα της δεδηλωμένης’ και του κατά πόσο αυτή έχει πληγεί με τις 17 διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Η περίφημη «δεδηλωμένη» που όλοι μάθαμε τον τελευταίο καιρό, δεν είναι τίποτα άλλο, από την δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να διαπιστώνει μετά τη διενέργεια εκλογών, ποιο κόμμα έχει ή μπορεί να συγκεντρώσει την «δεδηλωμένη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η «δεδηλωμενη» πλειοψηφία διαπιστώνεται ωστόσο τη πράξη, όταν η κυβέρνηση ζητά και παίρνει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης, κάθε φορά που τίθεται τέτοιο θέμα. Μόνο έτσι μιά κυβέρνηση χάνει την ‘δεδηλωμένη¨κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και όχι απλά και μόνο εάν κάποιοι βουλευτές δεν ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο ή μια κυβερνητική επιλογή.

Τέτοιο θέμα προέκυψε πρόσφατα όταν οι ΑΝΕΛ αρνήθηκαν να ψηφίσουν επί τη αρχής και ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών με αποτέλεσμα αυτό να υπερψηφισθεί με τις ψήφους του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τεθεί θέμα απώλειας της «δεδηλωμένης».

Θα μπορούσε ωστόσο να τεθεί τέτοιο θέμα, εάν η κυβέρνηση δήλωνε εκ των προτέρων ότι θεωρεί την υπερψήφιση της απ΄’ όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητη,  θέτοντας έτσι εμμέσως θέμα εμπιστοσύνης προς την  κυβέρνηση. Τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε παρά μόνο ακροθιγώς από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η ψήφος παροχής εξουσιοδότησης προς την κυβέρνηση αποτελεί την ελάχιστη έκφραση εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση!

Οι υπουργοί και ο η Πρόεδρος της Βουλής

Και είναι αλήθεια, ότι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης που δήλωσε «παρών»,  ο  Δ. Στρατούλης, ο Γ. Βαρουφάκης που προτίμησε να ταξιδέψει για …οικογενειακούς λόγους στην Αίγινα παρά να μετάσχει στη πιο κρίσιμη ψηφοφορία των τελευταίων χρόνων για την τύχη της χώρας(αν και έστειλε επιστολή ότι στηρίζει την κυβέρνηση), και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που αφού διάβασε ένα μανιφέστο-διακήρυξη δήλωσε επίσης «παρούσα», απορρίπτοντας μετά πολλών επαίνων είναι αλήθεια, τον πρωθυπουργό και τις προσπάθειες του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται.

Είναι φανερό ότι οι σχέσεις του κ. Τσίπρα με την Πρόεδρο της Βουλής, δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.

Αυτό που ανέκυψε και μάλιστα με οξύ τρόπο, είναι ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την επιβίωση της κυβέρνησης, καθώς όλοι όσοι διαφοροποιήθηκαν, θέτουν ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία του ¨οχι¨στο δημοψήφισμα και στις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων.  Αγνοούν ωστόσο, ή μάλλον το ορθό είναι αδιαφορούν για το γεγονός ότι με τις αναφορές τους αυτές, καταγγέλλουν ουσιαστικά την κυβέρνηση την οποία θεωρητικά, ακόμη στηρίζουν, μέχρι βέβαια να αποδειχθεί το αντίθετο.

Το πολιτικό αυτό πρόβλημα επιτείνεται καθώς κι άλλοι 15 βουλευτές που τώρα ψήφισαν υπέρ της εξουσιοδότησης,  δηλώνουν οτι την επόμενη φορά, θα ψηφίσουν ενάντια.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ενα τσογλανι καταφερε να κοροιδεψει εναν ολοκληρο λαο και να τον
    παρασυρει να συνυπογραψει με το δημοψηφισμα την καταδικη του
    και στη συνεχεια με συμμαχους τους γερμανοτσολιαδες να παρει
    την εγκριση για σφαγη του λαου
    Τετοια ξεφτιλα τετοιο εθνικο ρεζιλικι δεν ξαναζησε προσφατα τουτη η χωρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here