Αφροδίτη Δεδουσοπούλου: «Ο Χαπ Χαπ και η Αγάπη»


του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Χαιρετίζω με ενθουσιασμό την τρυφερή αυτή ιστοριούλα που ξετυλίχτηκε διάφανη ανάμεσα σ’ ένα ψαράκι κι ένα κορίτσι. Ιστοριούλα που ομορφαίνει τον γκρίζο κόσμο μας, πλημμυρίζοντάς τον με πολύχρωμα συναισθήματα που τόσο τα έχουμε ανάγκη στις μέρες μας».
Χρήστος Μπουλώτης

«Η ιστορία του Χαπ  Χαπ και της Αγάπης είναι μια πραγματική ιστορία που πέρασε στο χαρτί. Την έγραψα με αγάπη γιατί ο Χαπ Χαπ ήταν μια αγάπη, ένα μέλος της οικογένειας. Ήταν φυσικό να γράψω για το μικρό αυτό στολίδι της καρδιάς μου, απλά και άμεσα». Μιλάμε με την πολιτισμολόγο και συγγραφέα Αφροδίτη Δεδουσοπούλου, για το βιβλίο της «Ο Χαπ Χαπ και η Αγάπη» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάπλους.

Πείτε μας για το γράψιμο της ιστορίας του Χαπ Χαπ και της Αγάπης.

Η βασική ιστορία γράφτηκε γρήγορα, ωστόσο η επεξεργασία της έγινε σε βάθος χρόνου. Ήθελα να γίνει κατανοητή από τους μικρούς φίλους και ν’ αγγίξει την ψυχούλα τους, να εκπέμπει μηνύματα. Αυτό είναι σημαντικό στην πολύμορφη κοινωνία μας καθώς και στο γκρίζο κόσμο που ζούμε, όπως αναφέρει και ο παραμυθογράφος Χρήστος Μπουλώτης. Αυτά τα πολύχρωμα συναισθήματα, ήθελα να μπορέσουν να τα νιώσουν και οι μικροί και οι μεγάλοι. Μαζί με τις ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη, «ο Χαπ Χαπ και η Αγάπη» είναι ένα βιβλίο που ελπίζω να επιδέχεται πολλές αναγνώσεις αφήνοντας κάθε φορά μια γλυκύτητα στην καρδιά.

Είναι το πρώτο σας βιβλίο;
Όχι, δεν είναι το πρώτο μου βιβλίο. Ξεκίνησα με ποίηση στα νεανικά μου χρόνια. Στην πορεία έγραψα ένα παραμύθι, τον «Μολυβένιο», και ένα ποιητικό διήγημα, «Το Ταξίδι» – ένα ταξίδι ψυχής. Αυτά τα δύο ήταν αυτοεκδόσεις.
Τώρα «Ο Χαπ Χαπ και η Αγάπη» έχει στέγη, τις εκδόσεις Διάπλους. Αλλά το βιβλίο, όπως κι εγώ η ίδια, δεν βρήκε μόνο στέγη, βρήκε ανθρώπους ζεστούς, μια αγκαλιά. Παίζει μεγάλο ρόλο οι συνεργάτες να επικοινωνούν, να καταλαβαίνουν τις λέξεις, τα νοήματα, τις εικόνες. Και αυτό έγινε από την πρώτη στιγμή. Έμπλεη λοιπόν χαράς και γαλήνης, ολοκληρώθηκε αυτή η συνεργασία με τις εκδόσεις και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου.
Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλη την ομάδα που εργάστηκε γι’ αυτό το βιβλίο. Γιατί για να γίνει μία έκδοση δεν αρκούν το κείμενο και οι ζωγραφιές. Είναι ο σχεδιασμός, η σελιδοποίηση, η επεξεργασία των εικόνων, η τυπογραφία. Όλοι οι συνεργάτες πρόσφεραν το καλύτερο και είμαι ευγνώμων.

Το βιβλίο καλωσορίζει ο Χρήστος Μπουλώτης.
Ναι, ο Χρήστος Μπουλώτης, ο πολυαγαπημένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, είναι ένα θαύμα της ζωής μου. Ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα και με το λόγο του με ώθησε να συνεχίσω δυνατά τη συγγραφή. Θυμάμαι που χαμογέλασε και φωτίστηκε το πρόσωπό του όταν μου είπε: «Προχώρα». Οι λέξεις του έκρυβαν αλήθεια και τις έλεγε με την καρδιά του. Δεν δίστασε ούτε λεπτό να διαβάσει και να γράψει για το οπισθόφυλλο του βιβλίου. Γενναιόδωρος σε όλα του. Πόσο τυχερή αισθάνομαι που ανταμώσαμε με τον Χρήστο. Γιατί το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας, κοντά μας, δίπλα μας, να είναι αληθινοί. Να είναι Άνθρωποι με Άλφα κεφαλαίο.

Γράψατε την ιστορία, έφτιαξε η Φωτεινή Στεφανίδη τις εικόνες. Τι έχετε να πείτε;
Η συνάντησή μου με τη Φωτεινή, ήταν μαγική. Το ταλέντο της, η σπουδή της, η δουλειά της, το ενδιαφέρον της, η χημεία μας, όλα αυτά, οδήγησαν σε μια συνεργασία απίστευτη. Όταν πρωτοδιάβασε το κείμενο, θα έλεγα ότι βυθίστηκε μέσα σ’ αυτό, ή καλύτερα ότι κολύμπησε αργά και σταθερά και αναδύθηκε φτιάχνοντας ζωγραφιές μοναδικές. Ζωγράφισε με χρώματα της καρδιάς. Ανέδειξε το κείμενο με τον καλύτερο τρόπο. Το ότι συνδυάζει το χρώμα με το γυμνό μολύβι, απογειώνει το βιβλίο. Λεπτομέρειες, διαφάνεια, κίνηση, ύφος, ψυχή θα έλεγα, είναι αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Πώς ήταν η συνεργασία σας;
Άψογη. Θεωρώ ότι η εικονογράφηση έχει μεγάλη σημασία σ’ ένα βιβλίο για παιδιά. Παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στο να προσεγγίσει το απαιτητικό παιδικό κοινό. Γι αυτό και αφέθηκα στη Φωτεινή και θέλησα να βάλει τις πινελιές της όπως ήθελε και να ταξιδέψει με το δικό της τρόπο μέσα στον κόσμο του Χαπ Χαπ. Και με ενθουσίασε γιατί αντίκρυσα ακριβώς ό,τι ήταν κρυμμένο στο μυαλό μου.

Θα γίνουν κάποιες  παρουσιάσεις;
Ναι, θα γίνουν παρουσιάσεις, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν στην Αθήνα. Για μένα είναι πρωτόγνωρο αυτό. Όμως όταν η καρδιά και η σκέψη βρίσκονται στην ίδια ευθεία, αμέσως επικρατεί μια ισορροπία που ξεπερνάει όλες τις δυσκολίες. Η επικοινωνία και ο διάλογος με τα παιδιά, θα είναι ό,τι καλύτερο. Κακά τα ψέματα, τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές. Όμως όταν αγαπάμε και έχουμε ζήσει αυτό που έχουμε γράψει, μπορούμε να τους μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό μας. Να κάνουμε τους μικρούς φίλους πρωταγωνιστές, συγγραφείς. Να νιώσουν έντονα συναισθήματα, να νιώσουν δημιουργοί. Ανυπομονώ να βρεθώ κοντά τους και να ξεκινήσουμε μαζί αυτό το ταξίδι του Χαπ Χαπ και της Αγάπης, μαζί και τα δικά τους ταξίδια.

Το βιβλίο αφορά μόνο τα μικρά παιδιά;
Αφορά και τους μεγάλους. Άλλες συγκινήσεις προσφέρει στα παιδιά, άλλες στους μεγάλους. Άλλωστε τα παραμύθια διαβάζονται από όλες τις ηλικίες και για να φτάσουν στην ψυχούλα των παιδιών, πρώτα θα πρέπει να έχουν αγγίξει την καρδιά των μεγάλων. Αυτή νομίζω είναι η μεγαλύτερη επιτυχία ενός παιδικού βιβλίου.

Τι θεωρείτε ότι προσφέρει ένα βιβλίο που απευθύνεται στον μικρό αναγνώστη;
Ένα καλό παιδικό βιβλίο είναι μια παρακίνηση, μια συμβουλή, μια παρηγοριά, μια ανακούφιση, μια απόλαυση, φτερά στη φαντασία. Αυτό λοιπόν δεν κάνουν τα παραμύθια; Πότε παρηγορούν, πότε παρακινούν, πότε συμβουλεύουν τα παιδιά μας. Άλλοτε από τη θέση των παππούδων, άλλοτε από τη θέση των γονέων, άλλοτε από τη θέση των δασκάλων, τα παραμύθια αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια όλων αυτών να ψυχαγωγήσουν, να διδάξουν, να ελευθερώσουν, να ανοίξουν δρόμους φιλαναγνωσίας στα μικρά παιδιά.

Ο Χαπ Χαπ και η Αγάπη
κείμενο: Αφροδίτη Δεδουσοπούλου
εικόνες: Φωτεινή Στεφανίδη
36 σελίδες, σκληρό εξώφυλλο
εκδόσεις: Διάπλους 2019

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here