Ποιοί και πόσο έχασαν στις εκλογές στη Γερμανία – Xαμένη και η αριστερά- H ταυτότητα του AfD – το μέλλον

Το AfD ή Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι ουσιαστικά ένα συντηρητικότατο εως ακροδεξιό  κόμμα χωρίς καμια ιδιαίτερη ταυτότητα με το οποίο  όλοι αποκλείουν οιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία και κατά συνέπεια η άνοδός του δεν επηρεάζει σημαντικά την πολιτική ζωή -αυτή καθορίζεται από συνασπισμούς των σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών.

Ως κόμμα εξαρχής πόνταρε στον εθνικισμό και πρόσφατα στην ισλαμοφοβία, στοιχεία που δεν συνιστούν κυβερνητικό πρόγραμμα. Βασικό του σύνθημα ήταν να δοθεί τέλος  «στο χάος του ασύλου». Η άνοδός του επηρεάζει αρνητικά και τους σοσιαλδημοκράτες, αλλά κυρίως τους  δεξιούς χριστιανοδημοκράτες.

Το 21% των ακροδεξιών (που δεν θέλουν πάντως να τους λένε ακροδεξιούς) βγήκε από μερικές απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και άλλων.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2011, όταν δεν υπήρχε το AfD, στο κρατίδιο αυτό τα πράγματα είχαν ως εξής

Σοσιαλδημοκράτες 35,6% (έπεσαν στο 30%)

Χρισιανοδημοκράτες 23% (έπεσαν στο 19,5%)

Αριστερά 18,4% (έπεσε στο 12,5)

Πράσινοι 8,7%  (πέφτουν στο 5% και κινούνται οριακά για να πάρουν έδρα)

NDP (ναζιστικό) ι 6% (πέφτει στο 3% -έφυγε το 50% και πλέον προς το AfD)

 Οι συγκρίσεις που βλέπετε στον παρακάτω πίνακα αφορούν τα τελικά του 2011 με αυτά των εκλογών του 2006 (ανά πενταετία οι εκλογές στα κρατίδια). Να σημειώσουμε ότι ως περιοχή δεν είναι και η αντιπροσωπευτικότερη, καθώς το ακροδεξιότατο NPD είχε παντού στην υπόλοιπη Γερμανία 0,5 έως 1,8% και στο συγκεκριμένο κρατίδιο είχε 6%.

 

e • d Final result of the 2011 election results for the Landtag of Mecklenburg-Vorpommern
Party Ideology Vote % (change) Seats (change) Seat %
Social Democratic Party (SPD) Social democracy 35.6% (+3.6%) 27 (+4) 38.0%
Christian Democratic Union (CDU) Christian democracy 23.0% (−5.8%) 18 (−4) 25.4%
The Left (Die Linke) Democratic socialism 18.4% (+1.6%) 14 (+1) 19.7%
Alliance ’90/The Greens (Die Grünen) Green politics 8.7% (+5.3%) 7 (+7) 9.9%
National Democratic Party (NPD) Far-right politics 6.0% (−1.3%) 5 (−1) 7.0%
Free Democratic Party (FDP) Classical liberalism 2.8% (−6.8%) 0 (−7)
All Others 5.5% (+1.6%) 0 (±0)
Total 100.0% 71 100.0%

 

Leif-Erik Holm campaigning

Ο βασικός υποψήφιος του κόμματος (πρώην δημοσιογράφος του ραδιοφώνου) Leif-Erik Holm ήλπιζε ότι  το κόμμα του θα αναδειχθεί πρώτο στο συγκεκριμένο κρατίδιο, αλλά βγήκε δεύτερο.

Από το 1 εκατομμύριο των μεταναστών και προσφύγων που δέχτηκε η Γερμανια από πέρσι, μόλις το 2% έχει διοχετευθεί στο κρατίδιο που ψήφιζε  σήμερα.

afd5

Η ταυτότητα του κόμματος

  • Το κατ’ αρχήν αντιευρωπαϊκό κόμμα ιδρύθηκε το 2013 με αιχμή του δόρατος την «φιλανθρωπική» πολιτική της ΕΕ προς φτωχές χώρες του νότου (βλέπε Πορτογαλια και Ελλάδα).
  • Ο ιδρυτής του Bernd Lucke, που ηταν μετριοπαθήςς συγκριτικά με τη σημερινή εικόνα του κόμματος, εστιαζόταν κυρίως στο ευρώ και ήθελε την κατάργησή του.
  • Σταδιακά στο κόμμα κέρδισαν έδαφος οι ισλαμοφοβικοί και ο ιδρυτής του αποχώρησε
  • Στην ιεραρχία του κόμματος ανέβηκε ο αρκετά δεξιός έως ακροδεξιός Frauke Petry
  • Το 2014 τήταν το πρώτο αντιευρωπαίκό κόμμα που απέκτησε έδρες στα περιφερειακά κοινοβούλια της Γερμανίας  καθώς πήρε το 10% στη Σαξονία.
  • Το AfD ανήκε στα κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς στην Ευρωβουλή αλλά απεβλήθη επειδή ενας ευρωβουλευτής του έκανε σχεδόν θετικά σχόλια για πυροβολισμό προσφύγων.
  • τον Μάιο του 2016 το κόμμα ενστερνισθηκε απολυτως την ισλαμοφοβική πολιτική που κυριαρχεί πλέον στην πολεμική του.
  • υπέστη μικρή διάσπαση όταν κάποια μέλη του θεώρησαν ότι έχει δοθεί υπερβολική σημασία στο Ολοκαύτωμα -η ηγεσία του δεν θέλει να χαρακτηριστουν ως ναζιστικό κόμμα, γιατί θα τεθούν εκτός νομου αλλά και γενικά δεν θέλει να ταυτίζεται με ακροδεξιές φασιστικές ιδεολογίες.

Der Spiegel:Αρχή του τέλους της Μέρκελ

«Ισως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας. Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα .»Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άγγελα Μέρκελ», γράφει η DW στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%.Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here