«Μολότοφ» Μπαλτά στο Ελληνικό – Ως αρχαιολογικός χώρος και διατηρητέος κρίνεται σχεδόν όλο το αεροδρόμιο

Το υπουργείο Πολιτισμού  έστειλε στις 2 Αυγούστου κατεπείγουσα επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΤΑΙΠΕΔ ενημερώνοντάς τους ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην αεροδρομίου θα οριοθετηθεί ως αρχαιολογικός χώρος.
Αρχαιολογικός χώρος σχεδόν ολόκληρο το Ελληνικό σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού
 Σύμφωνα με πληροφορίες δεύτερη επιστολή αναφέρει ότι μια σειρά κτιρίων, αλλά και δύο διάδρομοι  προσγείωσης θα ανακηρυχθούν διατηρητέοι.

Η  Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ), όπως ενημερώνει στην κατεπείγουσα επιστολή της 2ας Αυγούστου προς ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο Οικονομικών, θα κινήσει τις διαδικασίες για οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου:

«Σας ενημερώνουμε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής» αναφέρεται στην επιστολή.

Από το επισυναπτόμενο  τοπογραφικό διάγραμμα που περιλαμβάνεται στην επιστολή προκύπτει πως το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου πρόκειται να οριοθετηθεί ως αρχαιολογικός χώρος.

«Παρακαλούμε για τις απόψεις σας μέσα στο διάστημα των δύο (2) μηνών που προβλέπει ο Νόμος, προκειμένου να προβούμε στις περαιτέρω ενέργειες αρμοδιότητάς μας, στο πλαίσιο του άρθρου 12 του Ν. 3028 / 2012″, καταλήγει η επιστολή.

Δεν πέρασαν 24 ώρες, και να σου δεύτερη κατεπείγουσα επιστολή  προς τους ίδιους παραλήπτες, αυτή τη φορά από άλλο τμήμα του υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα απο τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Εργων. Αυτή η επιστολή ενημερώνει «για την πρόθεση της υπηρεσίας να χαρακτηρίσει διατηρητέα σειρά κτιρίων εντός του Ελληνικού» τα οποία και προσδιορίζει

Διατηρητέα θεωρούνται τακτίρια του δυτικού αερολιμένα, το υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας, του Αγγλικόύ Υπόστεγο (η Παγόδα) στην περιοχή Χασάνι και δύο διάδρομοι προσγείωσης, δύο πύργοι ελέγχου και ο υδατοπυργος (εναέρια δεξαμενή) της πρώην Αμερικανικής Βάσης.

Στην έκταση έχουν ήδη οριστεί εξάλλου ως  διατηρητέα τέσσερα  κτίρια με αποφάσεις της περιόδου 2006 – 2009 (κτίσματα του ανατολικού αερολιμένα και τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας).

Μόλις προ λιγων εβδομάδων προχώρησε η αναθεωρημενη σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτικού σχήματος της Lamda Developments που φατνάζονται ότι εκεί θα μπορέσουν  να δημιουργήσουν εμπορικά κεντρα και πάρκα και ξενοδοχεία και διάφορα άλλα αναπτυξιακά….

ΤΟ ΚΑΤΕΝΑΤΣΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΤΑ

Υπνεθυμιζουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δίνει τη δική του μάχη και με το δικό του τρόπο για να σώσει ό,τι μπορεί απο τις ιδιωτικοποιήσεις. Είχε ενστάσεις και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, που παρότι τελικά πουλήθηκε, εντουτοις χάρη στο υπουργείο ΠΟλιτισμού οι επενδυτές αναγκάστηλαν να μαζεψουν λίγο τα τουλάχιστον  κιτς σχέδιά τους και να σεβαστούν το περιβάλλον.

Ενστάσεις προέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού και για την  έκταση της Αφάντου στη Ρόδο -κήρυξε το σύνολο της υπό παραχώρησης έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στην Ρόδο οι επενδυτές έχουν σκαλώσει και η υπόθεσεη δεν φαίνεται να προχωράει

Έπεται συνέχεια…..

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here