ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων και Κρήτης

Επενδύσεις άνω των 2,1 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του συνόλου των έργων το 2024.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ελέγχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή (το υπόλοιπο 25% ανήκει στο Δημόσιο και το 24% στην κινεζική State Grid, που συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής).

Για την Κρήτη προβλέπεται το 2020 να ολοκληρωθεί η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση (Χανιά – Πελοπόννησος) προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ και δύο χρόνια μετά η «μεγάλη» (Αττική – Ηράκλειο) προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Για την μεγάλη διασύνδεση, που έχει «κολλήσει» λόγω του συνδυασμού της με τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας έχει προγραμματιστεί σήμερα νέα συνάντηση με πρωτοβουλία της ΡΑΕ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση του έργου.

Αναφορικά με τις Κυκλάδες η α’ φάση έχει ολοκληρωθεί, ενώ η δεύτερη προβλέπεται να λειτουργήσει το 2019 και η τρίτη, που επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια, το 2020.

Το συνολικό κόστος των τριών φάσεων είναι 424 εκατ. ενώ η τέταρτη φάση (Δυτικές Κυκλάδες) προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024 και θα κοστίσει 386 εκατ.

Επιπλεόν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, άλλα 200 εκατ. περίπου αποτελούν τον προϋπολογισμό έργων αναβάθμισης του δικτύου στην Πελοπόννησο(Μεγαλόπολη – Κουμουνδούρου και Μεγαλόπολη – Πάτρα – Αχελώος).

Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ κατέγραψε το 2017 καθαρά κέρδη ύψους 61,7 εκατ. έναντι ζημιών 2,7 εκατ. το 2016. Για το 2018 προβλέπεται βελτίωση των μεγεθών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2021 τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν σε 85 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 220 εκατ. (από 172 εκατ. το 2017). Η μερισματική πολιτική προβλέπει την διανομή του 50% τουλάχιστον των καθαρών κερδών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here