Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες- Σκληρή στάση των δανειστών-Ζητούν πλήρη υποταγή στις θέσεις τους

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι κατέληξε ο κρίσιμος γύρος των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας των υπουργών και των εκπροσώπων των θεσμών. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε μέσα σε 45 λεπτά κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη της αποτυχίας.

Η εξέλιξη αυτή θέτει νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση, καθώς ο χρόνος για μια συνολική, βιώσιμη συμφωνία ουσιαστικά εξαντλείται. Ολα πλέον μετατίθενται στο Εurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου, αν και οι 3 μέρες που υπολείπονται δεν θεωρούνται, με βάσει τις διαφορές που χωρίζουν ακόμη τις δύο πλευρές, ως ικανές για μια πιθανή γεφύρωσή τους.

Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ζ.Κ Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να βρεθεί λύση αλλά επισημαίνονται οι διαφορές που υπάρχουν ακόμη σε θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η λήψη πρόσθετων μέτρων 2 δις σε μόνιμη ετήσια βάση!

Η ανακοίνωση του κ. Γιούνκερ, θυμίζει στην ουσία «τελεσίγραφο» προς την Ελληνική κυβέρνηση την οποία καλεί να δεχθεί τους όρους των δανειστών ως τις 18 Ιουνίου. Τελεία και παύλα.

Από την δήλωση άλλωστε και του αντιπροέδρου της κυβέρνηση Γ. Δραγασάκη, γίνεται φανερό, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν πήγαν στις Βρυξέλλες να διαπραγματευθούν με την ελληνική αντιπροσωπεία αλλά για να ακούσουν αν η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τις προτάσεις τους. Αυτό αφήνει να εννοηθεί με τη φραση του ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν επί των προτάσεων. Το ίδιο άλλωστε λέει με tweet του και ο άγγλος δημοσιογράφος του Channel 4 Πόλ Μέισον.

Ο χορός των εκβιασμών και των πιέσεων

Ηταν ωστόσο φανερό ότι τις τελευταίες 3 ημέρες είχαν ενταθεί οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεχθεί, σχεδόν άνευ όρων, τις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών.

Οπως εκτιμούν πλέον πολλοί, οι εταίροι επέλεξαν να σκληρύνουν την στάση τους, σε μια τελευταία διαπραγματευτική προσπάθεια να υποχρεώσουν την «αριστερή¨ελληνική κυβέρνηση σε μια ταπεινωτική υποχώρηση και άνευ όρων συνθηκολόγηση με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις των δανειστών.

Προάγγελος της αποτυχίας και των εντεινόμενων πιέσεων ήταν οι άκρως επιθετικές δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, του Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν εκβιάζονται από τον φόβο ενός Grexit και δεν πρόκειται να μεταφέρουν τα βάρη στους Γερμανούς και Ευρωπαίους φορολογούμενος, όπως θέλουν κάποιοι στην εν μέρει κομμουνιστική ελληνική κυβέρνηση».

Μετά απ όλα αυτά, όλα πλέον πρέπει να θεωρούνται πιθανά. Εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας έως το τέλος Ιουνίου που λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης, τότε θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα πληρωθούν οι 3 δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους 1,56 δις ευρώ, οι οποίες ομοδοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες.

Ηδη άρχισαν τα όργανα με δηλώσεις Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, ότι η περίπτωση ενός Grexit είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Στο Eurogroup της Πέμπτης παραπέμπει με τελεσίγραφο ο Γιούνκερ

Η πλήρης ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής μετά την ανεπιτυχή ολοκλήρωηση των  συνομιλιών έχει ως εξής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για τοEurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here