Eμπόδιο οι αντίθετες πολιτικές ΕΕ-ΔΝΤ λέει η κυβέρνηση και αναζητά την επόμενη μέρα

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Για σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, που δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις και καθιστούν σχεδόν αδύνατο έναν στοιχειώδη συμβιβασμό, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές που σκιαγραφούν με αναλυτικό τρόπο, την μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων στο Brussels Group και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.

Οπως επιμένει η κυβέρνηση, η ευθύνη για τα αδιέξοδα αυτά ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους!

Οπως είναι προφανές, οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, παρά την μέχρι τώρα σχετική αισιοδοξία τους  όσον αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων, επανέρχονται τώρα μ΄ένα πολύ πιο απαισιόδοξο «σενάριο», καθώς διαπιστώνουν σοβαρή και αγεφύρωτη διαφορά στρατηγικής μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης και την επίτευξη λύσης.

Οπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, από τη μία μεριά, το ΔΝΤ θέτει ¨κόκκινες» γραμμές στις μεταρρυθμίσεις απαιτώντας αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ την ίδια στιγμή έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και στο πίσω μέρος της σκέψης των στελεχών του βρίσκεται η διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Από την άλλη η Κομισιόν, έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος(ζητά δημοσιονομικά μέτρα) και συνεπακόλουθα επιμένει στην μη διαγραφή του χρέους ενώ είναι πιο ¨χαλαρή» απ ότι το ΔΝΤ  στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Με το τρόπο αυτό, οι θεσμοί έχουν συμπήξει ένα σκληρό μέτωπο σε όλα τα πεδία, το οποίο ακριβώς λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους, παραμένει αδιαπέραστο δυσκολεύοντας την ευελιξία και την εύρεση κοινού τόπου.

Βλέποντας αυτή την περίεργη κατάσταση και συνειδητοποιώντας την κραυγαλέα αντίφαση, η ελληνική κυβέρνηση, λένε οι ίδιες πηγές, πήρε τη πρωτοβουλία:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Οι ίδιοι κυβερνητικoί κύκλοι, προς επίρρωση των ισχυρισμών τους έκαναν μνεία του δημοσιεύματος των Financial Times οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο αρθρογράφος του FT, P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

Γίνεται επίσης αναφορά στις σημερινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί,  ο οποίος  επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους, «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Πρόκειται για μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας, κατέληγαν με νόημα οι κυβερνητικές πηγές.

H απάντηση της ΝΔ

«Η κυβέρνηση τώρα κατάλαβε ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στην τρόικα, όταν αυτές υφίστανται εδώ και χρόνια¨, σχολίασε ο  εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης. Και συνεχιζει:
» Η κυβέρνηση έχασε χρόνο, έχασε ευκαιρίες και βρήκε νέο πρόσχημα, για να μην φέρει προς ψήφιση τo Πολυνομοσχέδιο.
» Επικαλείται την εσωτερική διαφωνία μέσα στην τρόικα. Πραγματικός, όμως, λόγος είναι η εσωτερική διαφωνία μέσα στο κόμμα τους!
» Αλλά η αγωνία της Ελλάδας παραμένει και η οικονομική παράλυση συνεχίζεται λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης και να καταλάβει τι γίνεται και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here