Αδιέξοδο! Κίνδυνος για Grexit!

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής δεν αποδέχθηκε το αίτημα της FIFA και της UEFA να ανακαλέσει την απόφαση για ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η συνάντηση στα γραφεία της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, που ξεκίνησε στις 14:30, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς ο κ.Κοντονής επέμεινε στις θέσεις του για τη μη διεξαγωγή του Κυπέλλου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκ μέρους της FIFA ο Πρίμο Κορβάρο και ο πρόεδρος της κυπριακός ΠΟ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ενώ από την UEFA ήταν ο νομικός εκπρόσωπος της συνομπονδίας, Άτζελο Ρηγόπουλος. Η ΕΠΟ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της, Γιώργο Γκιρτζίκη, τον εκτελεστικό διευθυντή Παυσανία Παπανικολάου και τον νομικό σύμβουλο, Δημήτρη Δαβάκη.

FIFA και UEFA απαιτούν την άρση της απόφασης της Πολιτείας για ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας της φετινής σεζόν, καθώς και άλλες διατάξεις του αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και θεωρούνται παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Ο εκπρόσωπος της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που προέκυψε στη συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική ομάδα και οι σύλλογοι κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις, αφού θα αποβληθεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από την FIFA.

«Θα μπορούσαμε να δούμε μια απόφαση του υπουργού να διακόψει όλες τις διοργανώσεις, εφόσον υπάρχει κίνδυνος βίας. Στοχευμένα για το κύπελλο, δεν το βλέπουμε έτσι. Οι όροι εντολής που πήραμε από την FIFA, ήταν να συζητήσουμε με τον Υπουργό για το Κύπελλο, αλλά και θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Υπουργός θα δει κάποια θέματα, καθώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, υποδεικνύοντας στην FIFA αυτά που απαιτούνται.

Αναφορικά με το πρώτο, δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη του υπουργού για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Θέτει ζητήματα εξυγίανσης για να ξεκινήσει πάλι την διοργάνωση. Θα δουλέψουμε εσωτερικά για την εξυγίανση διάφορων επιτροπών, όμως δεν μπορούμε να το θέσουμε ως όρο για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας και κάποιες άλλες.

Μέχρι 1η Απριλίου πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο. Αυτή η επιθυμία δεν θα υλοποιηθεί όπως φαίνεται. Εμείς, θα αναφέρουμε στο εκτελεστικό όργανο της FIFA τι έγινε και θα πάρει τις αποφάσεις του. Τα νέα δεν είναι καλά από την εμπειρία μας. Λυπάμαι για την εξέλιξη, δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν εποικοδομητική η συνάντηση για πολλά θέματα.

Από την άλλη, θα μπορούσαμε να δούμε θέματα του υπουργού για να σταματήσει όλες τις διοργανώσεις. Στοχευμένα το Κύπελλο δεν το δεχόμαστε. Αν τα έκλεινε όλα, δηλαδή και το πρωτάθλημα, θα το βλέπαμε διαφορετικά για λόγους κοινωνικής αναταραχής. Μακάρι να δοθεί μια εβδομάδα διορία για να αναθεωρήσει ο υπουργός, αλλιώς τα νέα δεν θα είναι καλά. Η FIFA θα διώξει την ΕΠΟ από τους κόλπους της.

Δεν γνωρίζουμε ποια ειδικά πρόσωπα συμμετέχουν στην επιτροπής Δεοντολογίας και θα το εξετάσουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο, υπάρχουν μέτρα όπως το κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και η ουδέτερη έδρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή. Εμείς μπορούμε να κατεβάσουμε ξένο διαιτητή, αν το θέλουν οι ομάδες. Κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της απόφασης. Ο Υπουργός τα συζητάει, αλλά περιμένει να δει πράγματα από την ΕΠΟ.

Αν δεν ξεκινήσει το Κύπελλο και αποκλειστεί η ΕΠΟ, δεν θα έχουμε ούτε την Εθνική στις ξένες διοργανώσεις, ούτε τους συλλόγους, ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΠΟ θα μπορούν να μετέχουν σε ξένους θεσμούς και συναντήσεις. Επίσης, η Ελλάδα θα χάσει μια ομάδα στο Europa League. Όσο για τους Έλληνες παίκτες που παίξουν στο εξωτερικό και έχουν συμβόλαιο με ομάδες, συνεχίζουν κανονικά

Εύχομαι να γίνουν και νέες συζητήσεις και να δοθεί μια εβδομάδα τουλάχιστον διορία, προκειμένου να αλλάξει απόφαση ο υπουργός. Πολύ φοβάμαι όμως πως αυτό δεν θα γίνει».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, τόνισε: «Όσα ακούστηκαν, εκφράζουν το ποδόσφαιρο. Ο συνάδελφος της FIFA είπε όλα όσα έπρεπε να πει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Το ΣτΕ είναι κάτι άλλο, το ποδόσφαιρο και το αυτοδιοίκητο είναι κάτι άλλο. Μακάρι να εξαρτιόταν από μένα, για να είμαι αισιόδοξος. Χρυσή τομή με παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here