Αδειάζουν την Μόρια μετά τους νεκρούς-Επιχείρηση αποσυμφόρησης στο και 5′ -Στόχος κανένας μετανάστης σε σκηνή

ΦΩΤΟ: LESVOSNEWS.NET

Μετά τους τρεις νεκρούς μετανάστες στη Μόρια, βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας, επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού,  με στόχο κανένας μετανάστης να μην βρίσκεται σε σκηνή.  Συγκεκριμένα, αλλοι 50 μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, μεταφέρθηκαν στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ 100 άτομα, κυρίως μέλη οικογενειών, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να μετεγκατασταθούν άμεσα, στον Καρά Τεπέ, συνολικά 300 άτομα μέλη ευάλωτων ομάδων και οικογενειών που σήμερα ζουν στη Μόρια.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή, που έφθασε το απόγευμα της Δευτέρας στο νησί, απεύθυνε έκκληση «στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να ενεργοποιηθεί άμεσα και να μεταφέρει από τη Μόρια όλους εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οικογένειες».

«Όλοι αυτοί μπορούν να μετεγκατασταθούν σήμερα κιόλας στον Καρά Τεπέ η σε ξενοδοχεία, ώστε σε κοντέινερ στη Μόρια να εγκατασταθούν άνδρες μόνοι που δεν γίνονται δεκτοί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ή σε ξενοδοχεία», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, με ολονύκτιες εργασίες συνεργεία του Οργανισμού IRC προσπαθούν να δημιουργήσουν όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να στηθούν κοντέινερ και η εικόνα στον καταυλισμό της Μόριας να αλλάξει ριζικά.

Επίσης, σε ελαιώνα δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, που είχε ενοικιασθεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί άμεσα, θα τοποθετηθούν θερμαινόμενες σκηνές ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα η αποσυμφόρηση και η ανάπλαση του καταυλισμού της Μόριας.

«Μπαλακι» οι ευθύνες

Μετά τις αιχμές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών αναφορικά με την υποδοχή του χειμώνα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πέρασε στην αντεπίθεση.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για καθυστερήσεις από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, αναφορικά με τη μετακίνηση 400 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Λέσβο, ενώ θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και σε δομές που παραμένουν άδειες.

Επίσης, αναφέρονται καθυστερήσεις, και πάλι από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, στη λειτουργία της Μόριας λόγω μείωσης του προσωπικού και διακοπής της συνεργασίας με ΜΚΟ και οργανώσεις υπεργολάβων.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε, κατά την επίσκεψη του στον καταυλισμό του Ελαιώνα, ότι «οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεταβολή του καθεστώτος λειτουργίας της Ύπατης Αρμοστείας για την Ελλάδα από εκτάκτου ανάγκης που κάνει διαγωνισμούς πιο γρήγορα σε καθεστώς τακτικότητας χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πολιτεία».

Πηγή: ΑΠΕ-Στρατής Μπαλάσκας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here