Αδερφοί Καραμάζοφ: Γι΄αυτόν που αγωνίζεται να βρεί την αγάπη

Κριτική: ΜΑΡΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Κόλαση είναι το μαρτύριο του να μην αγαπάει κανείς». Αυτό το μαρτύριο  ζωντανεύει  ανατριχιαστικά μέσα από το  λόγο του κορυφαίου Ρώσου δημιουργού,   στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Ζωνταντεύει μέσα από το φως και το σκοτάδι.

Η σκηνή του υπόγειου Θεάτρου  Τέχνης είναι καλυμμένη με άσπρο υλικό , σαν αφρό ή σαν  σύννεφα και δύο γυναικείες μορφές κάθονται αντικριστά, μοιάζοντας εξωπραγματικές. Μπαίνουμε μέσα σε ένα όνειρο.  Μεταφερόμαστε στον χρόνο και «ακούμε» τον σύγχρονο λόγο, του σημαντικού μυθιστόρηματος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι,  Αδερφοί Καραμάζοφ, σε επιτυχημένη διασκευή του Διονύση Καψάλη.
Η έξυπνη σκηνοθετική ματιά της Νατάσας Τριανταφύλλη και η δυνατή ομάδα των ηθοποιών, που ενσαρκώνουν τους αριστοτεχνικά διαμορφωμένους χαρακτήρες, μας συνεπαίρνουν στο απρόβλεπτο ταξίδι τους. Είναι το ταξίδι της αναζήτησης  του καλού και του κακού που συνυπάρχει στην ανθρώπινη  ύπαρξη.
Μία παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσουμε και κάθε λεπτό μας μεταδίδει το πάθος των χαρακτήρων. Αγάπη, ηθική, αξία, μετάνοια, συγχώρεση, τόλμη, θάρρος, διαπλοκή. Όλες οι ανθρώπινες εναλλαγές και διακυμάνσεις. Όλη η αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως παρουσιάζεται από τον μεγάλο μυθιστοριογραφο, αποτυπώνεται στη σκηνή.
Εικόνες, πρόσωπα, σχέσεις, ατμόσφαιρες, ήχοι που συνδυάζουν τις πιο, φαινομενικά, ασυμβίβαστες αντιφάσεις.  Αποκαλύπτουν «τον καραμαζοφικό άνθρωπο» που όλοι  έχουμε μέσα μας. Τον άνθρωπο που αγωνίζεται  να βρει την αγάπη.. Γιατί «κόλαση είναι το μαρτύριο του να μην αγαπάει κανείς».

Οι παραστάσεις είναι  Sold out και παρατείνονται  από  σήμερα 22 Μαίου μέχρι  14 Ιουνίου  με νέες ημέρες και ώρες.

Τους  ρόλους ερμηνεύουν οι Aντίνοος Αλμπάνης,  Μπάμπης Γαλιατσάτος , Λάζαρος Γεωργακόπουλος,
Μελέτης Ηλίας,  Λένα Παπαληγούρα,  Βασιλική Τρουφάκου,  Αινείας Τσαμάτης.

Διασκευή:Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη
Μουσική: MONIKA
Σκηνικά:Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια:Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί:ΝίκοςΒλασόπουλος
Sound design:Κώστας Μιχόπουλος
Σχεδιασμός Μαλλιών: Γιώργος Καμπούρης – Talkin’ Heads
ΒοηθόςΣκηνοθέτη:Ξένια Καλαντζή
ΒοηθόςΣκηνογράφου:Θάλεια Μέλισσα
Εκτέλεση Παραγωγής: Μανώλης Σάρδης – Pro4

Θέατρο Τέχνης Καρολος Κουν Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here