Αχτσιόγλου: Συνολικά 1,3 εκατ. ασφαλισμένοι ωφελούνται από τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

«Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προσφέρει τεράστια ανακούφιση, καθώς από αυτήν μπορούν να ωφεληθούν 1,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7, στους 88,6».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, αυτό το σχήμα ρύθμισης, με το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, μπορεί να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των χρεών των οφειλετών». Ειδικά για τους αγρότες, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι θα γίνεται «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 100%, ενώ, για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, θα αυξηθεί το όριο οφειλών που μπορούν να έχουν, προκειμένου να λάβουν σύνταξη, από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε 6.000 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, τη Δευτέρα, κατατίθεται στη Βουλή ένα ενιαίο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, πολύ σημαντικές εργασιακές διατάξεις και τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.

Όπως τόνισε, «το καινοτόμο στοιχείο που εισάγει αυτή η ρύθμιση, είναι ότι, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει “ κούρεμα” της βασικής οφειλής. Οι εισφορές του ασφαλισμένου από το 2002 θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα. Από αυτόν τον επανυπολογισμό θα προκύπτει το “ κούρεμα” της βασικής οφειλής. Στη συνέχεια, θα γίνεται “ κούρεμα” προσαυξήσεων κατά 85% και ο συνδυασμός αυτών των δύο “ κουρεμάτων” θα οδηγεί σε μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ». Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι είναι σήμερα εγκλωβισμένοι, καθώς, ενώ έχουν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, διότι έχουν οφειλές που ξεπερνούν ένα ορισμένο ύψος. «Οι άνθρωποι αυτοί, μέχρι σήμερα, δεν έχουν καμία προοπτική, διότι δεν έχουν κανένα έσοδο, για να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη αμέσως και να αποπληρώσουν την οφειλή τους, μέσω μίας μικρής μηνιαίας παρακράτησης» διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here