Αχτσιόγλου: Πρέσπες, εργασιακά ξεκαθάρισαν το τοπίο-Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συμφέροντα των πολλών και η ΝΔ της οικονομικής ολιγαρχίας

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI/Β. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε «η κινητήριος δύναμη» και καταλύτης πολιτικών εξελίξεων, διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα «γιατί είναι ζήτημα ταυτοτικό» και ανέδειξε μια «σαφέστατη διαχωριστική γραμμή», ανάμεσα «στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιά συντήρησης».

Αυτό τόνισε η Υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντς σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλόνικη. Και συνέχισε:

«Αυτή, η ίδια διαχωριστική γραμμή, είναι μία, και αναδεικνύεται και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και στο ζήτημα των σχέσεων κράτους – εκκλησίας και στο ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών» είπε η υπουργός και συνέχισε:

«Και έτσι, και με κεντρικά, κατά τη γνώμη μου, τα εργασιακά ζητήματα, αναδεικνύονται τα δύο, ανταγωνιστικά μεταξύ τους πολιτικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Έχουν αναπτυχθεί είναι απολύτως σαφή, απολύτως ανταγωνιστικά, απολύτως αντιπαραθετικά μεταξύ τους, σε όλα τα επίπεδα, στην οικονομία, στην εργασία, στο κοινωνικό κράτος, στα ζητήματα των θεσμικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

»Και αυτά τα σχέδια, βρίσκονται πια ενώπιον του ελληνικού λαού, ξεκάθαρα. Τα σχέδια της κυβέρνησης εκφράζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολλών, τα σχέδια της ΝΔ εκφράζουν τα συμφέροντα των ελίτ, της οικονομικής ολιγαρχίας».

Η υπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο προσκλητήριο του πρωθυπουργού για «ευρεία συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων». «Κατά την άποψη μου, η σύγκλιση αυτών των προοδευτικών δυνάμεων προϋποθέτει να τοποθετηθούμε πολύ καθαρά στα δύο αντιπαραθετικά σχέδια, στα κρίσιμα ζητήματα, όχι μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε.

Σχολίασε πως η Συμφωνία επιτρέπει πλέον στις δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για τη «σταθερότητα και τη συνανάπτυξη, σε μια περιοχή που έχει πληρώσει πολύ ακριβά τους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς» και «σεβόμενοι απολύτως την ιστορία της Μακεδονίας, πρωτίστως την ιστορία της Μακεδονίας», ενώ τόνισε ότι έγινε στη βάση της εθνικής γραμμής που «υποστήριξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «ασχέτως εάν η ΝΔ, τελευταίως, για λόγους εντελώς ψηφοθηρικούς, αποφάσισε να πει ότι δεν έχει αυτή την άποψη».

Συμπλήρωσε ότι επιπρόσθετα της εθνικής γραμμής, επιτεύχθηκε η αποδοχή της συνταγματικής αναθεώρησης από τη γειτονική χώρα και η απάλειψη οποιασδήποτε αναφοράς «που θα μπορούσε να δημιουργήσει κινήσεις αλυτρωτισμού» και επιτέθηκε στη ΝΔ.

«Η ΝΔ στο μακεδονικό νομίζω ότι έπιασε πάτο. Και ηθικά και πολιτικά. Ταυτίστηκε με τον εθνικισμό, ταυτίστηκε με την ακροδεξιά, νομιμοποίησε τα όσα αποκρουστικά διαδραματίστηκαν τις μέρες της συζήτησης στη Βουλή, αλλά και μια σειρά από αθλιότητες, από αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, από απόπειρες εκφοβισμού» είπε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε :

«Οι πολίτες αυτής χώρας, οι πολίτες της Β. Ελλάδας, όσο περισσότερο ενημερώνονται, τόσο περισσότερο θα απορρίπτουν αυτή την ακραία, ακροδεξιά γραμμή της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της».

Η κ. Αχτσιόγλου έκανε αναφορά στα «εμβληματικά» πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του «ντροπιαστικού» υποκατώτατου μισθού για τους νέους, τη «μείωση της ανεργίας κατά οκτώ μονάδες και μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά δέκα μονάδες», ενώ επίκειται η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματιών και ασφαλισμένων.

Πρόσθεσε επίσης, ότι δημιουργήθηκαν 370.000 νέες θέσεις εργασίας και το 70% αυτών αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ «μετά από δέκα χρόνια» είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις στις αποδοχές τους μισθωτοί και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου έβαλε κατά του σχεδίου του Κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντάς το, «αντικοινωνικό» και υπερασπίστηκε την τελευταία μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι χάρη σε αυτήν τέθηκαν οι βάσεις για να γίνει «διαφανές» και «βιώσιμο» το ασφαλιστικό και να έχει πλεονάσματα, αντί ελλειμμάτων, που «παρέλαβε» η σημερινή κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων της από τη συμπρωτεύουσα η Έφη Αχτσιόγλου δέχτηκε φραστική επίθεση από μία γυναίκα χωρίς να πάρει έκταση το επεισόδιο, ενώ συγκέντρωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποίησε μικρή ομάδα ατόμων στο Λευκό Πύργο με αφορμή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετείχε η υπουργός Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όταν η ίδια κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις αντιδράσεις πολιτών για το Μακεδονικό απάντησε ότι δεν βλέπει αντιδράσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη και η γυναίκα τη διέκοψε λέγοντας: «Η Μακεδονία είναι ελληνική, η προδοσία δεν θα περάσει. Οι Μακεδονία θα εκδικηθεί. Ντροπή». Η υπουργός απάντησε ψύχραιμα ότι «δεν είναι προδοσία να αγαπάς τις πατρίδες των άλλων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here