Αχτσιόγλου: Ανησυχία από τα φαινόμενα ακροδεξιών, ρατσιστικών πρακτικών-Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης-Απαντούμε με μάχες στη Βουλή, μαζική παρουσία στο δρόμο

Η κυβέρνηση θερίζει ό,τι έσπειρε στο προσφυγικό και το Μακεδονικό με τα ΜΜΕ να προβάλλουν και να δικαιολογούν τους λίγους ακραίους, αλλά η Αριστερά δεν μπορεί να μείνει στο «καλά να πάθετε», τα θύματα δεν θα είναι βουλευτές της ΝΔ αλλά παιδιά, μητέρες, κατατρεγμένοι, όλα αυτά αντιμετωπίζονται μόνο με μαζική παρουσία παράλληλα με την πολιτική μάχη, είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο.

«Έχουν αρχίσει να παίρνουν πολύ ανησυχητικές διαστάσεις» τα φαινόμενα ακροδεξιάς και ρατσιστικής βίας και πρακτικών, αν και «είχαν καλλιεργηθεί εδώ και καιρό … και για το προσφυγικό και για το μακεδονικό, εξέθρεφαν και ξενοφοβικές τάσεις και ρατσιστικές αντιλήψεις. Βασικά, τις νομιμοποιούσαν, τις κάλυπταν. Επομένως, αντί να μένουν περιορισμένες και “κρυμμένες”, άρχισαν να εκδηλώνονται με ακόμη μεγαλύτερο θράσος», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι «νομιμοποιήθηκαν και ως πολιτική θέση και στάση. Μάλιστα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και με τρόπο που να τρομοκρατούν τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες», συνέχισε, θυμίζοντας ότι στη διάρκεια της συζήτησης για την Συμφωνία των Πρεσπών «προπηλακίστηκαν βουλευτές με ρατσιστικές εκφράσεις και επιθέσεις στα σπίτια τους. Και όλα αυτά καλύπτονταν πλήρως από τη Νέα Δημοκρατία τότε».

«Αυτή την στιγμή βλέπουμε όλα αυτά να εκδηλώνονται με πολύ ανησυχητικό τρόπο και την κυβέρνηση να μην ξέρει σε ποια βάρκα να πατήσει. Από τη μία εκδηλώνονται χωρίς καμία ντροπή τα ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία εντός του το κυβερνών κόμμα και την ίδια στιγμή οι υπουργοί λένε ότι έχουν “παντελή αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού” … όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που νομιμοποιεί ή τουλάχιστον σε κάθε περίπτωση καλύπτει τις αντιδράσεις που βλέπουμε σε τοπικό επίπεδο, όπως σε Γιαννιτσά, Σκύδρα, Θεσσαλονίκη, πέρα από τα νησιά», συνέχισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται «μόνο με την μαζική παρουσία προοδευτικών και δημοκρατικών ανθρώπων, έτσι περιορίζονται οι μεμονωμένες ξενοφοβικές αντιδράσεις, αμέσως μαζεύονται», τόνισε η ίδια για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι προφανές», συνέχισε, «ότι η Νέα Δημοκρατία θερίζει αυτά που έσπειρε, αλλά επίσης και ότι ένας αριστερός χώρος δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια και να λέει “καλά να πάθετε, εμείς σας τα λέγαμε”. Στο τέλος τα θύματα αυτού του “ορμπανισμού” δεν είναι οι βουλευτές της ΝΔ, είναι τα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, οι μανάδες, οι κατατρεγμένοι από την φτώχεια και την δυστυχία στον τόπο τους».

Τα ΜΜΕ «δεν δείχνουν την πάλη που γίνεται εντός Κοινοβουλίου, είναι πολύ ανησυχητικό συνολικά … για μία σειρά από ζητήματα, που ουδέποτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από το ΚΕΘΕΑ και την αποδόμησή του μέχρι τα εργασιακά και το προσφυγικό», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ «εκτός Κοινοβουλίου επιμένουμε στις δράσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης. Και είναι κρίμα ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται με τις 2-3 ακραίες ρατσιστικές αντιδράσεις, τις προβάλλουν και τις δικαιολογούν -και την ίδια στιγμή υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που κάνουν απίστευτη δουλειά στην προσφορά και την αλληλεγγύη. Στα Γιαννιτσά π.χ. εδώ και χρόνια ομάδες πολιτών μαγειρεύουν καθημερινά γεύματα για πρόσφυγες και συμβάλλουν στην συνολική προσπάθεια υποστήριξης … και τα ΜΜΕ θα δείξουν και δικαιολογήσουν την αντίδραση 2-3 ανθρώπων με ρατσιστικές και ξενοφοβικές διαθέσεις».

«Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο», υπογράμμισε, «εμείς επιμένουμε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την δουλειά που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Αλέξη Τσίπρα, να χτίσει επάνω σε αυτήν. Για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για το προσφυγικό, ένα ευρωπαϊκό ζήτημα».

Χαρακτήρισε «όχι μόνο ξενοφοβική αλλά και σαδιστική» την στάση που διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κυρανάκης και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, «σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο κ. Μπογδάνος», αλλά για την παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι ότι φαίνεται πως η κ. Μπακογιάννη δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει εντός του κόμματός της. Είπε ότι “δεν κατάλαβαν τι λέγανε”, “δεν έπρεπε να τα πουν αυτά” … το πρόβλημα είναι ότι η κ. Μπακογιάννη δεν έχει καταλάβει ότι εντός του κόμματός της, με την δουλειά που γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, τελικά δεν είναι κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη, αλλά νεοφιλελεύθερο μόρφωμα με πολύ έντονα ακροδεξιές εκφάνσεις στο εσωτερικό του, που αρχίζουν και κυριαρχούν, παίρνουν πρώτο λόγο. Γίνονται επικεφαλής οι σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη και ο κ. Μητσοτάκης τρέχει να μαζέψει … σιγά-σιγά αναδεικνύεται πολύ καθαρά ότι δεν πρόκειται για δύο-τρία περιθωριακά στοιχεία που βρήκαν σκεπή στην ΝΔ, αλλά ότι η ενσωμάτωση όλων των ακροδεξιών φωνών εντός ΝΔ κατέληξε στο να πάρουν κεφάλι στον τρόπο με τον οποίο αυτή η παράταξη διαχειρίζεται τα ζητήματα».

Την ίδια ώρα, ο Κ. Μητσοτάκης «προσπαθεί να κρατήσει μία απόσταση, νομίζοντας ότι θα προστατευτεί … δείχνοντας ότι δεν εμπλέκεται. Αλλά είναι πρωθυπουργός και επικεφαλής κόμματος. Ό,τι συμβαίνει, το καρπώνεσαι και το λούζεσαι συγχρόνως. Έχουμε έναν  πρωθυπουργό που φαίνεται να έχει πλήρη αδυναμία, βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός και λέει ότι “υπάρχει τρομερό πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε”, μία κυνική ομολογία απόλυτης αποτυχίας δηλαδή … Αλλά είναι ανθρώπινες ζωές, όχι πολιτικό ή ψηφοθηρικό παιχνιδάκι».

Η Έφη Αχτσιόγλου εξάλλου αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση που συντελείται στα εργασιακά δικαιώματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την τραγική αφορμή του δυστυχήματος στη ΛΑΡΚΟ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here