Αχτσιόγλου: Υλοποιούμε ένα ασφυκτικό πρόγραμμα, δεν μιλάμε για success story-Mέρισμα 375 ευρώ σε ζευγάρι με εισόδημα έως 13.500 ευρώ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Υλοποιούμε ένα ασφυκτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής» και ως εκ τούτου δεν μιλάμε για «success story», επεσήμανε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο διανομής κοινωνικού μερίσματος. 

Ειδικότερα η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ενδεικτικά ότι «για πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά το ανώτατο εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 18.000 ευρώ » ενώ το νέο στοιχείο που έκανε γνωστό για μεγαλύτερες οικογένειες το εισοδηματικό κριτήριο θα ανέλθει αναλογικά έως 27.000 ευρώ.

«Ένα ζευγάρι με εισόδημα από 9 μέχρι 13,5 χιλιάδες ευρώ θα λάβει 375 ευρώ, ένα ζευγάρι με ένα παιδί και εισόδημα από 5.250 έως 10.500 ευρώ θα λάβει 612 ευρώ κ.λπ», εξήγησε η υπουργός.

Η υπουργός έκανε λόγο για άδικη και κακόβουλη κριτική που δέχεται η σχετική διάταξη, τόσο αναφορικά με την ασάφεια που την χαρακτηρίζει σχετικά με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια διανομή του.

Οπως είπε, το υπερπλεόνασμα, προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος του από τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα από την αύξηση εσόδων από τις εισφορές. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, και όχι στην αύξηση των ποσοστών εισφορών που παραμένουν όπως ήταν πάντα, τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων και από την ρύθμιση των οφειλών.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για 320 εκατομμύρια θετική απόκλιση από την αύξηση εσόδων από τους μισθωτούς λόγω της μείωσης της ανεργίας και 200 εκατομμύρια από τη ρύθμιση οφειλών.

Η δεύτερη «πηγή» της υπεραπόδοσης είναι σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία αποτελεί «αποτέλεσμα εντατικής δουλειά εκκαθάρισης του μητρώου των εκκρεμών συνταξιοδοτικών παροχών» και δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε μη πληρωμή συντάξεων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή το 0,5 για το 2016 και το 1,75 για το 2017. «Χωρίς την αλλαγή των στόχων που πέτυχε η κυβέρνηση δεν θα συζητούσαμε καν για υπεραπόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Απαντώντας στη κριτική Βενιζέλου ότι το πλεόνασμα διατέθηκε μετά τη διαμόρφωση ενός «μαξιλαριού», δηλαδή ενός αποθεματικού «που μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε για καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018».

Η κ. Αχτσιόγλου, σημείωσε τέλος ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι οι εξής δύο: «Να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 1918, κάτι στο οποίο βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ» και «να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η ανάπτυξη που θα δημιουργήσουμε να μην είναι αυτή που μας οδήγησε στην κρίση»

«Θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα παρά τις δύσκολες συνθήκες για να βελτιώνεται η ζωή των αδύναμων», κατέληξε, σημειώνοντας ότι το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης αυτής».

Δείτε το κείμενο με τις νομοθετικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here