Αχτσιόγλου: Ιδρύεται ειδικό τμήμα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Εντατικοί, συστηματικοί και συντονισμένοι  έλεγχοι όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα διευρύνεται το μητρώο παραβατικότητας των επιχειρήσεων και ιδρύεται Τμήμα Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας.

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει έναν οδικό χάρτη 25 δράσεων που θα «ξεδιπλώνεται» μέχρι το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, ιδρύεται τμήμα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με στόχο την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Το τμήμα θα λειτουργεί σε τριμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, των εργοδοτών και του Υπουργείου Εργασίας και θα συστηματοποιήσει και θα διευρύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, ενισχύοντας τον συντονισμό και την κοινωνική λογοδοσία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η θεσμοθέτηση του τμήματος επιτρέπει πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε τρεις άξονες:

α) την αξιοποίηση της εμπειρίας των ελεγκτικών μηχανισμών,

β) την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων,

γ) την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της χώρας και των επιστημονικών φορέων, στην διαδικασία της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε επίσης το σώμα της βουλής ότι από τον επόμενο μήνα υλοποιείται πρόγραμμα μεικτών ελέγχων από τα σώματα Επιθεώρησης Εργασίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του ΕΦΚΑ και την Οικονομική Αστυνομία, τα οποία θα προβούν σε συντονισμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής.

Τέλος, η Υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την διεύρυνση του Μητρώου Παραβατικότητας των Επιχειρήσεων ώστε επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα ή ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιοποιώντας την εμπειρία των ελεγκτικών μηχανισμών και αναβαθμίζοντας το πληροφοριακό σύστημα, μαζί με την εμπλοκή των εργοδοτικών και κοινωνικών φορέων, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα, ενεργά, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here